Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Japonya'da Nükleer Felakete Az Kaldı!
Perşembe, 17 Mart 2011

Japonya'da Nükleer Felakete Az Kaldı!.. ABD Nükleer Denetleme Komisyonu (NRC) Başkanı Gregory Jaczko, Japonya'da deprem ve tsunamiden hasar gören nükleer santraldeki kullanılmış nükleer yakıt depolama havuzunda suların tamamının bittiğini söyledi.

Jaczko, nükleer çubukların daha da ısınması, nihayetinde de erimesini durduracak bir engelin kalmaması anlamına gelecek bu bilgiyi nasıl elde ettiklerini ise belirtmedi. Ancak NRC ve ABD Enerji Bakanlığının ikisinin de Japonya'da en fazla hasar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralinin 6 reaktöründe uzmanları bulunduğuna işaret ediliyor.

NRC Başkanı, yetkililerin tesiste radyasyon seviyesinin oldukça yüksek olduğunu ve bunun da çalışanların, ısının artmasını durdurma kabiliyetini etkileyeceğini düşündüğünü belirtti.

Nükleer çubukların daha da ısınmasının ve nihayetinde erimesinin durdurulamamasıyla, çubukların dış kaplamaları tutuşabilir ve içindeki radyoaktif yakıt geniş bir alana sürüklenebilir.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) bugün, Japon yetkililerin hasar gören nükleer santralin reaktör kompleksindeki kullanılmış nükleer yakıt havuzunun durumuyla ilgili endişelerini bildirdiğini açıklamıştı.

UAEK açıklamasında, "Japon yetkililerin, Fukuşima Daiçi'de 3 ve 4 nolu ünitelerdeki kullanılmış nükleer yakıt havuzunun durumuyla ilgili kaygılarını rapor ettiği" belirtilmişti.

ABD Nükleer Denetleme Komisyonu (NRC) Başkanı Gregory Jaczko, Japonya'da deprem ve tsunamiden hasar gören nükleer santraldeki kullanılmış nükleer yakıt depolama havuzunda suların tamamının bittiğini söyledi.

Tokyo'dan kaçan kaçana

Japonya’da nükleer kriz her geçen gün biraz daha kötüye giderken, yabancı şirketler peşi sıra elemanlarını ülkeden çekiyor. Bununla birlikte başta Türkiye olmak üzere çok sayıda ülke vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Japonya'da kalmamaları için çağrıda bulundu. Rusya da bu ülkedeki diplomatların ailelerini tahliye etme kararı aldı.

Alman otomobil üreticisi BMW ve araba parçası ithalatçısı Continental'in personellerini Japonya'dan çıkaran şirketler arasında yer aldığı belirtildi.         

Bankacıların, Japonya’daki diğer şehirlere gitmek için uçak biletlerine tükettiği ifade edildi.                

BNP Paribas, Standard Chartered, Morgan Stanley gibi Avrupalı ve ABD’li bankalar, Cuma’dan bu yana deprem, tsunami ve sonrasında patlak veren nükleer santral felaketinin ardından, çalışanları Tokyo’dan ayrılan finansal kurumlar arasında yer alıyor.

Tokyo’dan ayrılan bankacıların şehirde çalışanların oldukça küçük bir kısmını oluşturduğu belirtilirken, bazı uzmanlar bu oranın yüzde 10’un bile altına olduğuna dikkat çekti. Ancak şehri terk eden bankacılar genelde kurumların üst düzey pozisyonlarında yer aldığından, gidişlerinin bankaların işleyişini olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.

Bankacılardan biri, “Tokyo’daki yabancı bankacı sayısı oldukça az ve geri dönüşlerinin ne kadar süreceği bu bankacıların varlıklarını ne kadar artıracaklarının en büyük göstergesi olacak” dedi.

Aynı bankacı ek olarak, “Yabancı bankacılar ne zaman Japonya’yı terk etse, geri dönenlerin sayısı eskisinden çok daha az oluyor” dedi.

DÜNYA ALARMA GEÇTİ

Japonya'daki nükleer tehlike, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeyi de harekete geçirdi.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Türk vatandaşlarının "kalmak için bir nedenleri yoksa" Japonya dışına çıkmalarını önerdi.

Büyükelçi Atacanlı, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada,  bu aşamada Japonya'daki Türk büyükelçiliğinin ya da  Türk vatandaşlarının tahliyesi yönünde alınmış bir karar olmadığını da sözlerine ekledi.

Gelişmeleri dikkatle izlediklerini, yeni gelişmelere göre hareket tarzının  değişebileceğini bildiren Atacanlı, Türk vatandaşlarının Türkiye Büyükelçiliğinin duyurularını ve Japon makamlarının açıklamalarını dikkatle izlemelerini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise 18 Mart tarihinden itibaren Japonya'da görev yapan diplomatların ailelerinin tahliye edileceğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'daki nükleer felaketten dolayı Alman vatandaşlarına, Tokyo ve çevresi ile Yokohama  bölgesini terk etmeleri yönünde tavsiyede bulunurken, Avustralya da vatandaşlarından Japonya'da deprem ve tsunamiden en fazla etkilenen bölgelerden ayrılmalarını istedi.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2760 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.