Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Fukuşima'da Kirli Silah Şüphesi
Pazar, 20 Mart 2011

Fukuşima'da kirli silah şüphesi...Fukuşima santralında kirli silah mı yapılıyordu? Asıl Tehdit İran’mı, Japonya mı? Deprem ve tsunami sonrasında yanmaya başlayan Japonya’nın Fukuşima nükleer santralında alarm seviyesi 5’e çıktı. Çernobil’de seviye 7 idi. Japon bilim adamları, reaktörleri soğutmak için zamana karşı yarış veriyor.

Nükleer silah mı yapılıyordu?

Fukuşima santralında kirli silah mı yapılıyor? Şüpheler Japonların ABD’nin karşı çıkmasına rağmen atık plütonyum ile uranyumu yeniden işlemek için kurduğu tesiste. Fukuşima’nın yakıt olarak kullandığı madde, nükleer silah yapımında da kullanılıyor.

Japonya 9’luk depremin ikinci haftasına girerken Çernobil’den sonra en kötü nükleer felakete hazırlanıyor. Başkent Tokyo’nun 220 km kuzeyindeki Fukuşima nükleer santralındaki elektrik arızasından dolayı soğutulamayan reaktörler halen patlamak üzere olan bir atom bombası gibi.

Dünya bir yandan büyük bir çevre felaketinin korkusunu yaşarken diğer yandan da Japonya gibi bir teknoloji devinin krizde çaresiz kalması çeşitli şüpheleri beraberinde getiriyor. Şüphelerin ana sebebi Japonya’nın atık plütonyum ile uranyumu yeniden zenginleştirip MOX adı verilen nükleer “kokteyl” yakıt üretmek için kurduğu tesis. Fukuşima’dan 500 kilometre uzaklıktaki Rokkaşo köyünde kurulan bu yeniden işleme tesisi henüz tam operasyona geçmedi.

Tehdit etmişti

Ancak Japonlar MOX yakıtını denemek için Fukuşima’daki bazı reaktörlerde kullanmaya başlamıştı. ABD kendi nükleer yakıtlarını yeniden işlemiyor ve diğer ülkelerin de bunu yapmasını istemiyor. Çünkü bu işlem sırasında üretilen plütonyum-239’un nükleer silah yapımında kullanılmasından endişe ediliyor. Bu yakıt, Almanya, Fransa ve İngiltere’deki nükleer santrallarda kullanılıyor. Ancak bu ülkelerin nükleer silahları zaten var. Japonlar ise koktely yakıtı tesislerdeki verimi artırmak için kullandıklarını iddia ediyor. Japonya’nın Kuzey Kore’nin nükleer saldırı tehdidine karşı “istesek hemen nükleer silah yaparız” sözleri ve Çin’in giderek artan askeri gücü Tokyo’nun nükleer silah çalışması yaptığına dair şüpheleri artırıyor.

Reaktörler atom bombası gibi

Fukuşima Daiiçi nükleer santralindeki altı reaktörün tümü plütonyum içeriyor. Fukuşima’da en kritik durumda olan 3 numaralı reaktör ilk hizmete girdiğinde yakıt çubuklarının sadece yüzde 6’sı plütonyum-239 ve uranyum-235’in karışımıydı. Diğer reaktörlerdeki yakıt sadece uranyumdu fakat yine de atomun parçalanma aşamasında plütonyum oluşturuluyordu. Bu da tüm hasarlı reaktörlerdeki yakıtların ve kullanılmış yakıt havuzlarının plütonyum içerdiği anlamına geliyor. Fukuşima Daiiçi tesislerinde önemli miktarda yakıt çubuğu var. 6 reaktördeki 7 adet kullanılmış yakıt çubuğu havuzunda 3400 ton yakıt var. Plütonyum buradan çıkarsa dağılması binlerce yıl alıyor. Plütonyum-239, 25,000 yılda radyoaktif özelliğini kaybediyor. Uranyum-235 ise 700 milyon yıl faal kalıyor.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2773 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.