Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Ve Rumlar Sondaja Başladı
Pazartesi, 19 Eylül 2011

Ve Rumlar sondaja başladı, Türkiye de başlıyor... Kıbrıs Rum kesiminin, Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen ada açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri için sondaj çalışmalarını başlattığı bildirildi. Rumların sondaja başlamasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Türkiye'nin de Akdeniz'de KKTC ile birlikte petrol ve doğalgaz arama çalışmasına başlayacağını söyledi.

AFP'nin haberine göre, Rum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, ABD'li şirket Noble'ın, dün geceden itibaren adanın güney sahili açıklarında sondaj çalışmalarına başladığını söyledi. 

Rum haber ajansına konuşan Kassinis, çalışmaların, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında yapılan anlaşmayla “münhasır ekonomik bölge" olarak belirlenen alan içinde kaldığı belirtilen 12'inci parseldeki Homer Ferrington platformu üzerinden yürütüldüğünü söyledi. 

Çalışmaların şu an için iyi gittiğini ifade eden Kassinis, Associated Press'e bugün yaptığı açıklamada, hali hazırda 80 metre derine inildiğini belirtti.

Rum yetkili, Reuters ajansına ise mevcut çalışmaların hazırlık niteliğinde olduğunu ve sürecin 73 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

PLATFORMUN ÜZERİNDE HERONLAR UÇUYOR


Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rum radyosu, Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini bildirdi.

Sondaj krizinin yarattığı gerginlik son dönemde hem Türk hem de Rum tarafından yapılan açıklamalarla daha da artmıştı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamaları halinde, Türkiye'nin de önümüzdeki hafta bölgede petrol aramaya başlayacağını söylemişti. Yıldız, sismik araştırma gemilerine donanma gemilerinin de eşlik edeceğini belirtmişti.

Rum lider Dimitris Hristofyas ise Türkiye'nin, Kıbrıs Rum yönetimini, “hidrokarbon yatakları saptama araştırmaları dolayısıyla protesto ve gerginlik yaratma hakkı olmadığını” belirterek, "Ankara nihayet neyin çıkarına olduğunu anlasın ve gerginlik yaratmak ve bölgede karıştırıcı gibi davranmak yerine, Kıbrıs sorununun çözümünde işbirliği yapsın" demişti.
Hristofyas ayrıca, Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği 'Birleşik Federal Kıbrıs  Cumhuriyeti'nin, söz konusu doğal zenginliklerden de birlikte istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savunmuştu.

Türkiye de sondaja başlıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler toplantılarına katılmak için gideceği ABD'ye hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan Türkiye'nin de Akdeniz'de KKTC ile birlikte petrol ve doğalgaz arama çalışmasına başlayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan ABD'ye hareketinden önce gazetecilerin gündeme dair sorularına da cevap verdi.

Başbakan Erdoğan bir gazetecinin "Rum tarafı Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmalarının başladı. Bu konuda yarın Obama ile görüşmeleriniz olacak. Ne mesajlar vereceksiniz? Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi.

Tabi Güney Kıbrıs’ın İsrail ile hatta hatta Yunanistan ile burada ekonomik bölge ilan etmek suretiyle böyle bir adımı atmış olması bir defa daha önce de ifade ettiğim gibi, biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmış vaziyetteyiz ve çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta olması mümkündür, biz de bu çalışmaları başlatacağız. Münasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri yerde farklı çalışmalarımız da var. Gerek askeri, gerek fırkateynlerimiz,  gerek hava kuvvetlerimiz ile sürekli kontrol altında.

Böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce kendilerine de iletmiştik. Öyle zannediyorum ki çalışmalar orada bizim de başlayabilir.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2586 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.