Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Kurban (1)
Perþembe, 03 Kasým 2011

Kendisine yaklaþma vesile olarak “Rabbin için namaz kýl Kurban kes”emrini veren Rabbimize hamd,
Sonbahar yapraklarý gibi günahlarýmýzý döken ve zenginlere vacib olan Kurban için “Hali vakti yerinde olup ta Kurban kesmeyen bizim namazgâhýmýza yaklaþmasýn” diyen O Resule sonsuz selam olsun.
Deðerli dostlar; Kurban’ýn tarihi ilk insan ilk peygamber kadar eski olup günümüze kadar gelmiþ kýyamete kadarda devam edecek olan bir ibadettir.

Adem (AS) oðullarý Habil ile Kabil arasýnda geçen bir ihtilaftan dolayý kendi aralarýnda, “Allaha kurban adayalým, Rabbimiz hangimizinkini kabul ederse ona göre amel edelim demiþler. Þöyleki;
Ademin (AS)’ýn þeriatýnda kardeþ çocuklarýnýn birbiriyle evlenmeleri vardý.Þöyleki; insanlarýn ilk çoðalmasýnda Havva validemizden bir batýnda 2 çocuk meydana gelirdi. Biri kýz diðeri erkek. Evlenmeler bir önceki ya da bir sonrakinin ikizi ile çapraz olarak yapýlýrdý.
Âdem AS ‘ oðullarýndan Kabil bu hükme razý olmadý. Ben benim kardeþimle evleneceðim çünkü o daha güzel. Habil’in ikizi benim ikizimden daha çirkin oysa ben güzel olana daha layýðým demiþti. Buna Habil itiraz eder. Allahýn hükmüne ters iþ yaparsýn der. Bunun için Allaha kurban adayalým. Kimin kurbaný kabul edilirse onun isteði olsun denir. Ziraatla uðraþan Kabil kurbanlýk olarak bir miktar buðday koyar. (o zaman farklý ürünlerde kurban edildiðinden) onun kurbaný buðday olur. Habil ise hayvancýlýkla uðraþtýðýndan bir koç getirir. Rabbimiz kabul edilen ürünü kudretiyle gökten gelen bir ateþle duanýn kabul olduðunu tasdik için yakardý. Böylece Habil’in kurbanýný gökten gelen bir ateþ topu onu aldý yaktý yada göklere kaldýrdý ve duasý kabul oldu.
Rivayete göre 2. atamýz Ýbrahim(AS) oðlunu kurban edeceði zaman gökten Rabbimiz tarafýndan inen kurbanýn bu kurban olduðu þeklinde görüþ vardýr.
Habil’in Kurbanýnýn Rabbimiz tarafýndan kabulüne Kabil razý gelmez.. Habil’in ikizi ile evleneceði yerde kendi ikizi ile evlenir. Habil’i de öldürür ve dünya da ilk katil olma unvanýný da alýr ki bundan sonra gelecek/olacak tüm katillerin de bir kat günahýný kötü adet baþlattýðýndan dolayý üzerine yüklenir. Bu hareketten dolayý çok piþman olmuþtur. Ama olanda olmuþtur. Günlerce ölü kardeþini sýrtýnda taþýmýþ ne yapacaðýný bilememiþtir. Sonra Rabbimiz kabile; bir kargaya ölen bir kargayý nasýl gömdüðünü göstermiþtir. Þöyle ki “Bir karga ölen bir baþka karga için ayaklarý ile bir çukur kazar. Sonra onu ayaklarý ile çukura çeker üzerine de toprak atar ve kapatýr. Kabil bir kez daha piþmanlýk duyar. Ben bir karga kadar olamadým. Yazýklar olsun bana, nefsime yenik düþtüm yazýklar olsun bana diye hayýflanýr ama iþ iþten geçmiþ cehennemi boylayan ameli iþlemiþtir.
Yazýmýn bu bölümünün sonuna gelirken bu kýssadan almamýz gereken hisse;
1--Rabbimizin kurallarýný, Resulünün emir ve yasaklarýný dinlememiz gerektiði bunlarý çiðneyenlerin uðrayacaðý yer ebedi cehennem olacaðý ki.
Rabbimiz Nisa 14’te : “Kimde Allah ve Resulüne isyan eder ve Allahýn sýnýrlarýný aþarsa, Allah onu da ebedi kalmak üzere ateþe koyar. Hem onu zelil ve periþan eden bir azap vardýr” buyurmaktadýr. Bize düþen görev Kuraný kerimin tamamýna bir harfine muhalif hareket etmeden iman etmek ve gereði gibi amel etmektir. Kim uyarsa o kazanýr kim uymazsa kaybeder. Çünkü, cennette hak cehennemde. Cennet kolay deðil cehennem lüzumsuz deðil. Rabbim bizleri, neslimizi, neslimizden sonra gelenlerden bir kimse kendine itaatsiz eylemesin.

2-Bir anlýk nefse uyarak hem dünyamýzý hem de ahiretimizi kaybetmememiz gerektiði,
Nefse uyarak hareket edenler; Bir Müslüman düþünün Namazý kýlar, zekatý verir,hacca da gitmiþ ama nefsine uyar dedi kodu yapmaktan kendini alýkoyamaz istisnasý çok az. Hacýsý hocasý herkes 2 kiþi biri araya gelse hemen dedi kodu. Bir kýssa;
Hoca Nasrettin sorarlar hocam sizin mahalleye bir baklava tepsisi gitti O nedir? Derler Hoca “bana ne bundan” der. Cemaat hocam ama baklava tepsisi sizin eve gidiyor. Hoca “ O zaman size ne ? Bundan der. Bu gün bu dedikodu hastalýðý öyle almýþ yürümüþ ki deðil Türkiye de okyanuslar ötesindeki adamýn, kadýnýn dedikodusu yapýlýyor. Müslüman kardeþim Sana ne elin gâvurunun karýsýnýn kimle yatýp kalktýðýndan. Oysa Allah (CC) hucurat 12’de “Ey iman edenler Zandan çok sakýnýn. Çünkü zanlarýn bir kýsmý günahtýr. Birbirinizin gizli hallerini araþtýrmayýn. Kiminiz kiminize gýybet etmesin”… Diyerek bizleri uyarmýþtýr.
3-Ýyi bir adet baþlatanýn kendisinden sonra bu adeti devam ettirenlerin ayný sevabý alacaðý kötü bir adet baþlatanýn da(Kabil gibi) bundan sonra o adeti devam ettirenlerin bir hissesi de o kötü adeti baþlatana verileceði.
4-Kýyamete kadar hem Habil ve hemde Kabil gibi kimselerin olabileceði Olaylar karþýsýnda (Habil gibi) sabretmemiz gerektiði sabredenlerin hem bu dünyada hem de ahirette kazanacaðý.
Rabbim emir ve yasaklara ve baþýmýza gelen musibet ve belalara karþý sabretmeyi baþta yazýyý yazana ve tüm okuyucularýma nasip etsin.Keseceðiniz Kurbanlarý þimdiden kabul etsin.Kesilen hayvanlarýn kanlarý daha yere düþmeden tüm günahlardan arýnmamýza vesile olsun..Bir sonraki yazýmda buluþmak ümidiyle selam ve dua ile..

Sadi KARAKAYA  (02.11.2011)


Sadi Karakaya hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2011 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.