Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Amerikan Google'a Rus rakip Yandex
Pazartesi, 21 Kasým 2011

Amerikan Google’a Rus rakip Yandex... Arkady Volozh ve Ilya Segalovich 1993 yýlýnda geliþtirmeye baþladýklarý arama motoruna ‘Yet Another iNDEXer’ kelimesinden türettikleri Yandex ismini verdiler.

Dünya gündemi, soðuk savaþ döneminde ABD-SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliði) rekabeti üzerine olmuþtu. SSCB'nin daðýlmasýyla soðuk savaþ dönemi de geride kaldý. Ýnternet, Amerika ve Rusya arasýndaki soðuk savaþ dönemine yetiþemedi ancak günümüzde internette daha sýcak ve stratejik bir savaþ söz konusu.

Arama motorunda Amerikan Google'a karþý, yükselen Rus Yandex rüzgarý esmekte.

Google'dan daha kýdemli

Rus arama motoru Yandex'in kuruluþ hikayesi 1997 yýlýna kadar uzanýyor, 1998 yýlýnda kurulan Google ile kýyaslandýðýnda daha kýdemli bir þirket. Arkady Volozh ve Ilya Segalovich 1993 yýlýnda geliþtirmeye baþladýklarý arama motoruna 'Yet Another iNDEXer' kelimesinden türettikleri Yandex ismini verdiler. 1995 yýlýnda Yahoo, 1998 yýlýnda ise Google arama motoru pazarýndaki yerlerini aldýlar. Yandex Yahoo ve Google'ýn aksine kendi ülkesinde büyümeyi tercih etti ve uzun yýllar Rusça olarak Rusya için hizmet verdi. Arama motoru dýþýnda da Google servislerinin neredeyse tamamýný sunan Yandex Rusya arama motoru pazarýnýn %65'ine sahip. Dünyada ise en büyük 5. arama motoru konumunda. 2010 yýlýna kadar Rusça aðýrlýklý hizmet veren Yandex 19 mayýs 2010 tarihinde yandex.com üzerinden global olarak sadece Ýngilizce hizmet vermeye baþladý.

Yandex Ýstanbul ofisi açýldý

Yandex Türkiye'ye verdiði önemi Ukrayna, Kazakistan ve Belarus ofislerinden sonra Eylül ayý içinde Ýstanbul'a da ofis açarak gösterdi. Yandex.com.tr adresi tamamen Türkçe ara yüzle hizmet veriyor. Türk kullanýcýlar için yandex.com.tr uzantýlý ücretsiz mail servisi de baþlatýldý. Yandex'in Türkiye için yaptýðý yerelleþtirme çalýþmasýnýn oldukça baþarýlý.

Ýstanbul ve Ankara'yý 3 boyutlu gezin

Google 'Street View' özelliðini henüz Türkiye için devreye almadý ancak Yandex 'Panorama Görünüm' adýyla ayný hizmeti Türkiye için sunmaya baþladý. Þu anda Ýstanbul ve Ankara'nýn tüm ana caddeleri 'panorama görünüm' ile 3 boyutlu olarak dijital ortamda gezilebiliyor.

Trafik durumunu Yandex bildiriyor

Ýstanbul ve Ankara'nýn trafik yoðunluðunu yine Yandex haritalarý üzerinden anlýk olarak görebiliyoruz. Google haritalarda ise trafik durumu henüz ülkemizde aktif hale getirilmedi. Yandex harita servisinde kullanýlan harita ve görüntüler, dünyanýn önde gelen sayýsal harita saðlayýcýsý NAVTEQ'ten tarafýndan saðlanýyor. Yandex haritalarýnýn Google haritalara göre daha güncel olduðunun da altýný çizmekte fayda var.

Yandex NASDAQ'da

Mayýs 2011'de dünyanýn teknoloji borsasý kabul edilen NASDAQ'da Yandex hisseleri iþlem görmeye baþladý ve bu halka arz sonrasý þirket 1,3 milyar dolar bir gelir elde etti ve Yandex'in piyasa deðeri 8 milyar dolara ulaþtý. Bu olay internet þirketleri arasýnda 2004 yýlýnda halka arz edilen Google'dan sonra ulaþýlan en büyük hisse artýþ deðeri oldu. Bu halka arz sonrasý Yandex yatýrýmcýdan da tam not aldý ve finansal olarak güçlendi.

Yandex, Türkiye'de ikinci arama motoru olabilecek mi?
NetMarketShare‘in istatistiklerine göre %95 ile Türkiye pazarýnýn hakimi olan Google’ý yaklaþýk %5 ile Bing takip ediyor. Ancak Microsoft Türkiye’nin Bing’in üzerine çok fazla gittiði söylenemez. Türkiye pazarýnda durum böyleyken Yandex’in ilk olarak aþmasý gereken engel aslýnda Google’dan önce Bing oluyor. Ancak Bing kullanýcýlarýnýn büyük çoðunluðunun, Bing’in Ýnternet Explorer’da standart arama servisi olmasý yüzünden arama motorunu kullandýklarýný tahmin ediliyor. Türkiye Google'ýn tüm dünyada en yüksek pazar payýna sahip olduðu ülkelerden birisi. Google'ý ülke olarak çok seviliyor ancak ABD baþta olmak üzere birçok ülkede sunulan servislerin bazýlarýnýn halen Türkiye için devreye alýnmamýþ olmasý Türk kullanýcýsýnýn sitem etmesinde haklý bir gerekçe olarak kabul ediliyor.

Sonuç olarak, Google Türkiye'deki yüksek Pazar payýna raðmen Avrupa ülkeleri ile kýyaslandýðýnda Türkiye'ye çok fazla yatýrým yapmadýðý biliniyor. Þu anda Türkiye’de arama motorunun geliþtirmesi ile ilgili ekip bulunduran Yandex’in duruþu da bu anlamda rakiplerine göre daha sempatik geliyor ve Türkiye pazarýný ne kadar ciddiye aldýklarýný ortaya koyuyor. Google'ýn ihmal ettiði Türk internet kullanýcýsý Yandex'in Türkiye'ye yaptýðý yatýrýmý görüp tercihlerini deðiþtirirse Türkiye arama motoru pazarýnda paylar deðiþebilir.


Dünya Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2911 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.