Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Dikkat! Genel Sağlık Sigortası Başladı (2)
Pazar, 08 Ocak 2012

Türkiye Kamu-Sen'in konuyla ilgili açıklama ve uyarılarını paylaşmaya devam edelim;
• Ailenizde bu durumda bulunan çocuk sayısı kadar Genel Sağlık Sigortası primi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Genel Sağlık Sigortalısı olmak zorunlu olduğu için, bu ödemelerden kaçınmanız veya Genel sağlık Sigortası dışına çıkmanız da mümkün değil.
Genel Sağlık Sigortasının zorunlu olması ile birlikte en büyük karışıklık 18 yaş üstü kız çocuklarının anne ve babalarının sağlık sigortasından yararlanıp yararlanamayacağı, buna bağlı olarak da "Genel Sağlık Sigortası yaptırmak zorundalar mı?" sorusu üzerinde yaşanıyor.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte okuyorlarsa 25 yaşını, okumuyorlarsa 18 yaşını dolduran kız ve erkek çocuklarının ailesi üzerinden sağlık yardımı almasının önüne geçilmiş ve en fazla bu yaş sınırlarına kadar sağlık hizmeti verilmesi öngörülmüştü.
Mart 2011 Tarihinde TBMM de kabul edilen 6111 Sayılı Torba Kanun ile 5510 Sayılı Kanun'un geçici 12'nci maddesine ilave yapılarak 1 Ekim 2008 öncesinde anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almakta iken çalışmaya başladığı veya evlendiği için sağlık yardımı kesilen kız çocuklarının işten ayrılması ya da boşanarak aile yanına dönmesi halinde yeniden sağlık yardımından yararlanma hakkı getirilmiştir.
Kız çocuklarının Genel Sağlık Sigortası ile ilgili olarak önemli olan tarih 1 Ekim 2008'dir. Şayet bu tarihten önce kız çocuğu anne ve babasının sağlık sigortasından yararlanmış, çalışmaya başladığı veya evlendiği için sağlık yardımı kesilmiş ise bugün bu kız çocukları çalışmıyor veya eşinden ayrılmış ise anne ve babasının sağlık sigortasından yararlanabilecektir. Bu nedenle genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekmemektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra anne ve babanın sağlık sigortasından yararlanmaya başlayan kız çocukları ise okuyorlarsa 25 okumuyorlarsa 18 yaşına kadar bu haktan yararlanabilecekler. Bu yaş üstünde ki kız ve erkek çocukları Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemek zorundalar.
İsmail Koncuk: "Sosyal Devlet yok ediliyor. Seyirci kalmayalım!"
Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise yıllardır uygulanan yanlış politikaların bedelinin yine memurlara, dar ve sabit gelirlilere ödetildiğini belirtti.
Koncuk'un açıklaması şu şekilde: "Türkiye Kamu-Sen olarak 5510 sayılı Kanunun yasalaşma sürecinde, raporlarla anlatmaya çalıştığımız, kitapçıklar dağıtarak uyardığımız, son derece yoğun tepkilerle, protesto gösterileriyle, iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemleriyle dile getirdiğimiz çekinceler bir bir hayata geçiriliyor.
• Bu süreçte emeklilik yaşı kademeli olarak 65'e çıkarıldı. • İşçilerde emekli aylığına hak kazanmak için prim ödeme gün sayısı 7200'e çıkarıldı.
• Emekli aylığı bağlama oranları %3'ten kademeli olarak %2'ye kadar düşürülüyor. Dolayısı ile emekli maaşları da azalıyor.
• Emekli aylığının alt sınırı asgari ücretin üçte birine kadar düşürüldü. • Fiili hizmet zammından faydalanan birçok çalışanın bu hakkı ellerinden alındı.
• Hastanelerde muayenelerden katkı payı alınması uygulamasına geçildi. • Hastanelerde yazılan her reçeteden 3 TL katkı payı alınmaya başlandı.
• Şimdi Aile Hekimliklerinde yazılan reçetelerden de 3 TL alınıyor. • Bir reçeteye 3 kutudan fazla ilaç yazılması durumunda, fazladan yazılan her kutu ilaç için 1 TL ilave katkı payı alınması uygulamasına geçildi.
• Son olarak da çocuklar için aylık 35,46 TL ile 212,76 TL arasında değişen tutarlarda Genel Sağlık Sigortası Primi ödenmesi zorunluluğu uygulamaya konuldu.
Yıllar boyunca verdiğimiz mücadelede vatandaşlarımızı kendilerini bekleyen tehlikelere karşı duyarlı olmaya çağırdık. Kazanılmış haklarımızın elimizden alınmaya çalışıldığını, sosyal devlet ilkesinin yok edildiğini belirttik. Ancak yapılan karalama kampanyaları, bazı yandaş sendika ve konfederasyonların toplumumuzu yanlış yönlendirmesi ve bazı kesimlerin duyarsızlığı sonucunda bu uygulamalar hayat buldu. Yapılan eylemler, bu uğurda verilen çabalar kısa zamanda unutuluyor. Haksız uygulamalara karşı duyarsızlığın maliyeti ise son derece yüksek oluyor. Aylık geliri yalnızca 900 TL olan, kirada oturan, iki-üç vasıtayla işe gidip gelen bir baba 19 yaşındaki işsiz çocuğunun yükü yanında bir de her ay 35,46 TL; yıllık 425,52 TL Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda bırakıldı. 1500 TL maaş alan bir memur için de aynı durum söz konusu. Üstelik bu durumda kaç çocuğu varsa hepsi için ayrı ayrı prim ödeyecek; masrafları katlanacak.
Şimdi ise çalışanların iş güvencelerinin yok edilmesi ve esnek istihdam uygulaması ile gün içinde belli saatlerde işçi çalıştırma ve çalıştırdığı saat başına para ödeme uygulaması tehlikesi bulunuyor. Bununla da yetinilmiyor ve çalışanların kıdem tazminatları ve emekli ikramiyeleri de kaldırılmak isteniyor.
Önümüzde son derece zorlu bir süreç var. Türkiye'nin ekonomik dengelerini alt üst edenler, acı reçeteyi sürekli memur, işçi, çiftçi, emekli, dul, yetim, küçük esnaf ve işsizler gibi dar ve sabit gelirlilere çıkartıyor. Bizler sonuna kadar bu tür uygulamaların karşısında olmaya ve bütün azmimizle haksızlıklara, hak gasplarına ve kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.


Erol Afşar hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1505 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.