Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Bir Yokluk Hikayesi (2)
Salý, 10 Ocak 2012

Hacýosmanlar Köyünden Sayýn Hüseyin Can (76) ile yaptýðýmýz sýcak muhabbeti sizlerle paylaþmaktan gerçekten çok mutluyuz. Dedelerimizin ninelerimizin yakýn tarihimizde nasýl yaþadýklarýný, hangi zorluklarý çektiklerini onlarýn aðzýndan öðreniyoruz. Temennimiz odur ki inþallah o günleri bir daha yaþamayýz.
      Hüseyin Amca bize gençlik yýllarýný çektiðiniz sýkýntýlarý biraz anlatýr mýsýnýz?
      - Bu köyde doðdum bu köyde yaþlandým ben. Ayaðýma ilk pantolonu on beþ yaþýnda giydim.  Babam yumurtacýlýk yaparak bizi büyüttü. Küçük bir ticaret yaptý yani. Civar köylere beygirine yüklediði lokum þekeri, iðne, iplik gibi þeyleri götürür, yumurta karþýlýðýnda satardý. Bu da onu köyün en zenginlerinden birisi olarak gösteriyordu.
      Fakat hemen hemen herkes ayný seviyede bir varlýða sahipti. Ýki öküzü olan biraz daha þanslýydý. Ambarýnda bir kile buðdayý arpasý olan zengindi. Daha dün gibi hatýrlýyorum. Kýrk sekiz veya kýrk dokuzlu yýllarda olmasý lazým. Tarladan henüz olgunlaþmamýþ arpalarý demet halinde kesip ekmek fýrýnýnda kuruttuk. Eve getirip sopalarla dövdük. Çýkar bir kile arpayý su deðirmenine götürdüm. Kýrdýrýp ekmek yaptýk. Simsiyah ama yumuþak bir ekmeði olurdu.
     Sýkýntý sadece ekmekte deðil tabi. Giyim kuþamda da ayný yokluk vardý. Bizim köyde yoktu ama Ercek Köyünde bir kadýn pantolon dokurdu. Bembeyaz dokur anam getirirdi eve. Köyün hayvanlarýný suladýðýmýz kýrdaki bir çeþmenin ayaðýnda bir bataklýk var. Hele akþamlarý domuzlar yatarsa o bataklýða daha da siyahlaþýrdý. Ýþte o bataklýkta beyaz pantolonlarýmýzý siyahlaþtýrýrýz. Sonra kazanda kaynattýðýmýz tetre otu veya eðrelti otu ile boyardýk. Biraz siyah biraz yeþil bir rengi olurdu. Bir arkadaþýmýz damatlýðý vardý öyle. Düðünün de gýptayla seyretmiþtik onu. Kýz almaya giderken bir yaðmur, bizim damat baþtan aþaðý simsiyah. Paçalarýndan akýyor boya. Yabancý köydeyiz. Nerede ne bulursun da giydirirsin damadý.
      Kar yaðardý evlerin pencereleri kapanýrdý. Köy meydanýnda ki çeþmeye tüneller açarak giderdik. Kar kuyularýný sýkýþtýrmak için tepeye çýkardýk akþama buz tutmuþ halde dönerdik.
      Çok sýkýntý çektik. Ahýrda ki hayvanlarýmýz ne yediyse bazen onu yediðimiz oldu emin olun. Ama Allah bu günleri de þükürler olsun ki bize gösterdi. Sizler çok þanslýsýnýz. Ama o günlerin sýcak muhabbetlerini kaçýrdýnýz. Paylaþmanýn en güzel örnekleri o günlerde vardý. Onlarý da kaçýrdýnýz."

  Çok teþekkür ederim Hüseyin Amca bu güzel muhabbetin için. Allah sizlere
de saðlýklý uzun ömürler versin.

SEMROM


semrom hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2644 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 17-01-2012 23:07
EVET YOKLUK YILLARI O YILLAR,BEN AMCAYA GÖRE ÇOCUK SAYILRIM AMA BENÝM ÇOCUKLUK YILLARIM DAHÝ YOKLUK YILLARIYDI.YOKLUK VARDI BELKÝ AMA HUZUR ZÝRVEDEYDÝ,ÝNSANLAR BU GÜNE GÖRE DAHA BÝR MUTLU,DAHA BÝR SAMÝMÝYDÝ.DÜNYA SANKÝ DAHA BÝR GÜZELDÝ.ALLAH AMCAYA SAÐLIK VE HUZUR DOLU SENELER ÝHSAN ETSÝN.HOCAM SÝZDE GÜZEL BÝR NOSTALJÝK YAZIYI KALEME ALDIÐINIZ ÝÇÝN SAÐOLUN VAR OLUN....
Yazar vecihi (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.