Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Kış Geceleri
Çarşamba, 01 Şubat 2012

Ocak ayı bitmek üzere, Şubat’a girmekteyiz. Kış mevsimi, kar, yağmur, fırtına ve de soğuk. Teknolojik gelişmelerle birlikte üretim ve tüketim değişikliği üzerinde yaşadığımız mavi gezegenin toprağını, suyunu, havasını kirletirken koruyucu atmosferini de deldi. Küresel iklim değişikliği biz insanlar tarafından yaşanır oldu. Bu yazımda kışların kış olarak yaşandığı, elektriğin, telefonun, televizyonun, asfalt yolların olmadığı zamanlarda Geyve köylerinde uzun kış gecelerinde neler yapıldığını yazacağım.

Geyve’nin köyleri 14. YY. kurulmuştur. Hayvancılık ve ziraat faaliyetleri iklimin ve toprağın gerektirdiği biçimlendirme ile yapıla gelmiştir. Köylerde ahilik kültürünün yansıması olan misafirhaneler köyün ileri gelenleri tarafından yapılmaya başlanmıştır. Zamanla köyün kamu kapsamında olan ve genel olarak köy camisinin yanında ve köy meydanında mektap (mektep) adı verilen iki katlı binalar yapılmıştır. Bu binanın alt katı köye misafir-tanrı misafiri, terzi, kalaycı, nalbant, satıcı vb olarak gelip köyde kalmak durumunda olanların hayvanlarının kalabileceği ahırdır. İkinci katında ocağı olan büyük tek oda bulunmaktadır. Odanın içinde yatak-yorgan konulan kapalı bir dolabı, odanın içinden girilebilen kapaklı banyosu bulunur. Odanın dışında abdestlik (lavabo) ve tuvalet bulunur. Burada (caminin imamı eğer o köyden değilse) caminin imamı da kalır. İmamın ve gelen misafirlerin  yemeklerini, hayvanlarının  yemini, ocakta yanacak odunu köy haneleri sırayla karşılarlar. Buraya mektap denmesinin nedeni köy hocasının köy çocuklarına gündüzleri burada dini duaları öğretmesidir. Kısacası burası küçük bir han, medrese gibidir.

Burası aynı zamanda köyün erkeklerinin toplandığı (genellikle geceleri) bir yerdir. Uzun kış gecelerinde yatsı namazından sonra oturulup sohbet edilir. Bu sohbetlerde edep-erkan önemlidir. Yanan ocağın iki yanında yerlerde koyun postları serilidir. Buralara misafirler, hoca, köyün ileri gelenleri yaş ve statü sıralamasına göre otururlar. Örneğin odaya yaşlı biri girdiğinde odada bulunanların tamamı ayağa kalkar, ona gösterilen yere oturmadan kimse oturmazdı. Misafir odaya girdiğinde yine aynı saygı gösterilir ve odada bulunan herkes  ayrı ayrı  'hoş geldin' derler. Burada köyün, çevrenin, memleketin meseleleri konuşulur, yaşlı bilgeler nasihat özelliği taşıyan (atalarından aktarılan) hikaye, masal, destanlar anlatırlardı. Zaman biraz ilerledikçe  yaşlılar evlerine gitmek için kalkıp gittiklerinde odada orta yaşlılar ve gençler geleneksel oda oyunlarını oynamaya başlarlar.

Bu oyunlar  vız vız, düdük oyunu, yüzük oyunu gibi oyunlardır. Bu oyunlar Anadolu’nun bazı yerlerinde de oynanmaktadır. Örneğin 'vız vız oyunu' Kastamonu, Çankırı dolaylarında 'yaren oyunu' olarak tanıtılmaktadır. Bu oyunlarda amaç eğlenip zaman geçirmenin yanı sıra sosyalleşme, birlikte davranma, edep öğrenme aracıdır. Yüzük oyunu odada bulunanların iki takıma ayrılması ile başlar. Bir tepsi üstünde on bir, on iki kadar kahve fincanı ters kapatılarak içlerinden bir fincanın altına yüzük saklanır. Yüzüğü saklayan takım tepsiyi rakip takımın önüne koyar. Yüzüğü bulacak olan taraf ya ilk açtığı fincanın altında veya son kalan ikinci fincanın altında yüzüğü bulmalıdır. Eğer bulurlarsa yüzük saklama sırası o takıma geçer. Diğer durumlarda yüzük açılırsa kapalı kalan fincanların sayısı kadar sayı saklayan tarafın lehine yazılır. İlk fincandan sonra ikinci açılan fincandan yüzük çıkarsa buna ‘’dimyat’’ denir. Yüzüğü açan tarafın aleyhine yüksek ceza sayısı yazılır. Bu oyunda bazen eğlenceli durumlarda mizah da vardır. Örneğin; yüzüğü arayan taraf ilk fincanda yüzüğü bulursa arayan taraf hep bir ağızdan ‘’Kim sakladı bu yüzüğü tavanda patlasın bü ..ğü’’diye bağırırlar. Önceden tespit edilen sayıya ulaşan taraf yenilmiş olur. Bu oyunlar genellikle tarafların arasında kararlaştırdıkları bir iddia ile oynanır. Bu iddia yenilen tarafın horoz kesip pişirmesi, şeker helvası yapması gibi oyun sonunda hep beraber yiyebilecekleri türden cezalardır. Şeker helvası (ceviz helvası) en makbulü olandır.

Şeker helvası; yeteri kadar ceviz kırıldıktan sonra köy odasının ocağında kavrulur. Kavrulan cevizler taşla un haline getirilir. Şeker ve su ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar ocakta kaynatılır. Kıvamını bulunca ocaktaki tava indirilir ve demir tepsiye iki parmak kalınlığında dökülür. Tepsi soğuması için dışarıda karın üstüne konur. Soğuduktan sonra tepsi odaya alınır ve dilimlenerek kesilir. Odada bulunanlar hep birlikte yerler. Eğer helva artmışsa yanlarında bulunan mendillere sararak evdeki çocuklarına götürürler. Bu helvanın yazdığım tanıma  bakarak böyle basit yapıldığını sanmayınız. Bunu ancak erbabı olanlar yapabilir ve her zamanda kıvamını tutturamazlar. Yeme işi bittikten sonra orada bulunanlar yarın akşamı hayal ederek evlerine gider.   


Arif Öztürk hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2508 | E-posta

Yorumlar (4)
RSS Yorumlar
1. 01-02-2012 21:04
Tebrik ediyorum.
Önce Geyve Com.u sonra da Arif ÖZTÜRK'ü kutluyorum.Yeni bir soluk olacağına inanıyorum.Hayırlı olsun.
Yazar Mustafa CAN (Misafir)
2. 02-02-2012 23:29
tebrik
arif abi hayırlı olsun yazılarınla renk verirsin
Yazar ahmet bıçak (Misafir)
3. 16-02-2012 21:20
teşekür
bu anlattıkların bizim gençlik yıllarımız hepsi tatlı hatıralar...
Yazar erol öztürk (Misafir)
4. 18-02-2012 12:36
Kutluyorum
Kutluyorum hocam. kaleminize sağlık.
Yazar Ahmet Çark (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.