Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Bir efsanenin adıdır BARIŞ MANÇO...
Çarşamba, 01 Şubat 2012

Her gitar çalan gencin repertuarından geçen en önemli şarkıdır DAĞLAR DAĞLAR..1969 Yılında ben bir yaşındayken BARIŞ MANÇO Belçika'dan yurda dönmüş ve bu parçayı bestelemiştir. Sıradışı kıyafetleri, enteresan takıları, kendine özgü şarkı söyleyiş tarzı farklı bir stil yaratmıştır. Sanatçının görevinin birazda insanları şaşırtmak olduğunu hepimize göstermiştir.

Ben kendisini 1994 yılında İstanbul Moda'da bir resim sanat galerisinde görmüştüm. Azerbaycan'dan aldığı yağlıboya tablolara çerçeve modeli beğeniyordu ama karar veremiyordu. Galeri sahibi beni güzel sanatlar mezunu bir kardeşimiz diye takdim ederek tanıştırdığında bana fikrimi sormuştu. Arkasından ömür boyu hatıra olarak saklayacağım muhteşem sohbeti gerçekleştirmiştik. Belçika'da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde aldığı sanat eğitimini anlatmıştı. Okul hayatı devam ederken araba yıkamaktan, benzinci de çalışmasına bir çok irili ufaklı işte çalışmasını bana büyük bir keyifle anlatırken ki , geçmişe dönme heyecanını unutamam.

Sanatçı ruhunu yaptığı şarkı besteleriyle hepimize sevdirdi. Ama bununla yetinmedi bizim dönemimizin EVLİYA ÇELEBİ'siydi o bir anlam da. Tüm dünyayı gezerek bize tanıttı. Dünyayı bize sevdirirken bizim kültürümüzü de onlara tanıttı. BİR EKOL OLDU-Barış MANÇO 20. Yüzyılın TÜRK müziğini akıcı, yediden yetmişyediye sevdiren 'Çağdaş bir TÜRK Ozanı' oldu. TRT Televizyonların da bir nesil 'Adam olacak çocuk' programını izleyerek büyüdü.. Bütün çocuklar onu sevdi, bütün büyükanneler ve büyük babalar onu çok sevdi. Bütün TÜRK milleti onu çok sevdi. Çünkü o kendine has SANATÇI üslubuyla, şarkılarıyla, besteleriyle, kıyafet ve takılarıyla, evrensel barış elçiliğiyle gönüllerde taht kurdu.

“20.YÜZYILA DAMGASINI VURMAYA ÇALIŞAN BİR TÜRKÜM” demişti bir röportajında. En büyük arzusunun ansiklopedilerde yer almak ve BARIŞ MANÇO MÜZESİ kurmak olduğunu söylemişti. BARIŞ MANÇO'yu tüm dünya çok sevmişti. Yabancı ülkelerdeki çalışmaları için yaptığı değerlendirmede "Japonlar beni sahiplendiler, milyonlarca Japon konserlerime geliyor, CD'lerimi alıyor, Japonlar bende doğru birşeyler buluyor. Şarkılarımı didik didik inceliyorlar, onlardan konferanslar hazırlayıp televizyon programları yapıyorlar. Türkiyede bunun onda biri yapılmadı. Belçikada ise, onların ülkelerini tanıttığım için Liege Prensliği onur ödülü verdiler. Törene limuzin ve dört eskort ile gittik. Belçikanın en büyük gazetesi birinci sayfada yarım sayfa ayırdılar. Türkiyede 40 yıllık sanat hayatımda baş sayfaya çıkamadım" gibi serzenişte bulundu. Ne yazık ki yıllar sonra baş sayfada bulunma nedenin "ölüm" olması çok hüzünlü idi.

Önemli olmaktan çok değerli olmayı tercih ettiğini söyleyen Barış Manço, Rus romantikleriklerinden, Korsakof, Musolski ve Çaykovski den etkilenerek, evinin dekorasyonunda da romantik çağı, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başını yansıtan tarzı tercih etmişti.

200'ÜN ÜZERİNDE ŞARKISI...
Türkiyedeki en uzun ve başarılı televizyon programlarını yaptı. 200'ün üstünde şarkısı ona 12 altın, platin albüm/kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe'ye çevrildi. Her ülkede şarkıları çok sevildi.

KONGO'DA 12-13 BİN KİŞİ DOMATES-BİBER PATLICANI SÖYLEDİ
Kongo'daki 12-13 bin kişinin katıldığı konserde 'Domates Biber Patlıcan'ı söylerken, Kongoluların koro halinde şarkıya eşlik etmeleri şarkının evrenselliği hakkında bilgi vermektedir. Bu konuya başka bir örnekte Mısır'da yaşanmıştı. Barış Manço, Mısır Televizyonunda canlı yayında Dağlar Dağlar'ı Arapça söylemişti, bu programın sonunda Mısırlılar sokağa döküldüğü gibi, program da defalarca tekrarlanmıştı.

Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço 1991 yılında devlet sanatçısı ünvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi onursal doktora ünvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya; Uluslararası Kültür ve Barış ödülü, Belçika Krallığı; Leopold II şövalyesi nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı; Türkmen Vatandaşlığı ödülleri kazanmıştı.

DAĞLAR DAĞLAR, GÜL PEMBE, ALİ YAZAR VELİ BOZAR, KOL DÜĞMELERİ, AYNALI KEMER, BUGÜN BAYRAM ERKEN KALKIN ÇOCUKLAR, ARKADAŞIM EŞŞEK, DEREBOYU KAVAKLAR, BİR SELAM SANA GÖNÜL DAĞLARINDAN, ALLA BENİ PULLA BENİ en sevdiğim şarkılarıdır. Türkiye de ve dünya da O'nu tanıyanların mutlaka bir BARIŞ MANÇO klasiği şarkısı vardır. Aramızdan ayrılışının 13.yıldönümünde BARIŞ MANÇO'muzu rahmetle anarken gelecek kuşaklara bestelediği şarkıları dinleyerek, dinleterek kalbimizde sonsuza kadar yaşatacağımızı saygılarımla belirtirim.

AYDIN ASAN


OKUYUCU KÖŞESİ hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2949 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.