Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Fransa'da "soykırım" yasasına iptal
Çarşamba, 29 Şubat 2012

Fransa'da "soykırım" yasasına iptal... Fransa Anayasa Konseyi, soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Bu kararın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hükümetten yeni bir tasarı hazırlamasını istedi.

Konsey'den yapılan açıklamada, yasa tasarısının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi. Konsey açıklamasında, "Bu nedenle Konsey, tasarının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiştir" dedi.

Açıklamada ayrıca, ""Konsey, yasa yapıcıların kendilerinin kabul ettiği ya da suç olarak tanımladığı olguların... varlığına karşı çıkanların cezalandırılması halinde yasa yapıcıların ifade özgürlüğüne konusunda anayasaya aykırı bir eylemde bulunmuş olduklarına hükmetmiştir" denildi.

Ancak Konsey, gerekçeli kararında, 2001 yılında kabul edilen ve 1915 olaylarının "soykırım" olarak kabul edilmesini öngören yasaya değinmedi ve böylece söz konusu kanunun tartışmaya açılması riskini de ortadan kaldırdı.

İNCELEME HEM USUL HEM DE ESASTAN

Ulusal Meclis ve Senato’da kabul edildikten sonra, geçtiğimiz ay 65 milletvekili ve 77 senatörün imzasıyla Anayasa Konseyi’ne götürülen "soykırımların inkârını suç sayan" yasa tasarısı böylece iptal edilmiş oldu. İtirazda, yasanın Fransız Anayasası’nın 34’üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesiyle garanti altına alınan ‘ifade özgürlüğüne aykırı’ olduğu iddia edilmişti.

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya sekiz üye katıldı.

Üyelerden Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri; eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da hafızasını kaybettiği ve hukuken ceza aldığı için oylamaya katılmadı.

Konsey üyeleri bugünkü oturumda, inkâr yasasını hem usul, hem de esastan anayasaya uygun olup olmadığını inceledi.

TÜRKİYE KARARDAN MEMNUN


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kararın olumlu olduğunu vurgulayarak, Konsey üyelerini tebrik etti. Davutoğlu, yasanın tekrar gündeme getirilmesinin "vahim bir hata" olacağını da söyledi.

Davutoğlu ayrıca Fransa ile ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunun Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacağını da sözlerine ekledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Ömer Çelik de Türkiye'nin bu kararın ardından Fransa’ya yönelik ikinci tur yaptırımları uygulama yoluna gitmeyeceğini söyledi.

NTV televizyonuna konuşan Çelik, "Fransız hükümeti tasarıyı başka bir koldan tekrar gündeme getirmeye çalışırsa, aynı gerginlik devam edecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yasanın iptal edilmesini, "Fransa ile Türkiye arasında muhtemel büyük bir kriz önlenmiştir" sözleriyle değerlendirdi.

Ayrıca Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, tasarının iptal edilmesinin "memnuniyetle karşılandığı" belirtildi. Büyükelçilik Sözcüsü Engin Solakoğlu, AFP'ye yaptığı açıklamada, söz konusu kararın iki ülke ilişkilerini düzelteceğini ümit ettiğini söyledi.

Anayasa Konseyi'nin kararını değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, "Akıl, akılsızlığı yenmiştir" diye konuştu.

SARKOZY'DEN YENİ GİRİŞİM

Reuters'ın haberine göre, Anayasa Konseyi'nin iptal kararın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni bir yasa tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.

Bundan sonra benzer bir yasanın Meclis’te gündeme gelebilmesi için, yasa tasarısını reddeden Konsey'in gerekçelerine bağlı olarak, önce Anayasa’da değişiklik yapılması gerektiği ifade ediliyordu.

Sarkozy’nin açık destek verdiği yasa, Aralık ayında Meclis'te ve Ocak ayında Senato'da oylanmıştı. Yasa tasarısı, soykırımı inkâr eden kişilerin 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyordu.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2633 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.