Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Milli Mücadelede GEYVE (4)
Cuma, 30 Mart 2012

GEYVE’NİN HAFIZLARI VE HOCALARI MİLLİ MÜCADELEDEN YANA

Eskişehir’den İngiliz işgal kuvvetlerinin terkini sağlayan Yarbay Mahmut kuvvetleri Geyve’ye geldiklerinde askerlerinin pek çok noksanı bulunmaktadır. Askerlerin ayaklarında ayakkabıları parçalanmış, elbiseleri yırtılmış durumdadır. Aynı zamanda Geyve’de bulunan diğer kuvvetlerin ihtiyaçları da söz konusudur. Daha sonraki günlerde bölgeye gelecek milli kuvvetler de olacaktır. Milli kuvvetlerin ihtiyaçlarını Taraklı ve Pamukova ile birlikte Geyve’nin fedakar halkı karşılamıştır. Köyler halkı ekmek pişirerek öküz arabalarıyla Geyve’ye ulaştırmışlardır. Evinde ve elinde ne varsa esirgemeden vatan için çalışan, ölen yiğit vatan evlatlarıyla paylaşmışlardır.

Geyve Kaymakamı ve Geyve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Hamdi Namık Bey bu olayı şöyle yazmıştır:

“Mahmut Bey Ankara’dan gelmişti. Askerlerinin bir çok noksanları vardı. Hatta paraları da yoktu. Bunların hepsini temin ettim. Askerin iaşesi için Akhisar (Pamukova) ve Taraklı nahiyesinde bulunan aşar mallarını 48 saat zarfında kaza merkezine ulaştırmaları için nahiye müdürlerine kat’i emirler verdim.”

Geyve’nin ve Anadolu’nun kurtuluş mücadelesini başlatması işgal kuvvetlerini ve dolayısıyla İstanbul hükümetini fazlasıyla rahatsız etmiştir. Emperyalist devletlerin her zaman yaptıkları gibi bu ulusal kurtuluş dalgasını durdurabilmek için halkın dini duygularını istismar etmek amacıyla Mustafa Kemal Paşa ve Kuvayı Milliyeye karşı Şeyhülislam Durri Zade Es Seyyid Abdulah’a Fetva-yı Şerife yazdırılır.

Nisan 1920’de Şeyhülislam tarafından yazılan bu fetva çoğaltılarak İngiliz uçaklarınca Geyve ve köylerine atılır. Bu fetvanın yalnızca bir paragrafını aktarmak bile olayın vahametini anlamak için yeterli olacaktır.

‘’ ….. Böylece Padişahın ülkesinde savaş kudretleri bulunan Müslümanlar adaletli Halifemiz ve İmamımız Sultan Mehmet Vahidettin Han Hazretlerinin çevresi etrafında toplanıp bunlarla çarpışmak için yapılan davet ve emirlere koşmak, adı geçen eşkıyalar ile savaşmaları vacip olur mu? Beyan buyrula Cevabı budur: Gerceği Tanrı bilirki olur….. Bu surette Halifenin askerlerinden olup da eşkıyaları (Kuvay-ı Milliyeciler) öldürenler gazi ve eşkıyalar tarafından öldürülenler şehit ve şefaata nail olurlar…….’’

Benim çocukluğumda o günleri yaşayan ak saçlı ninelerimiz bu olayı şöyle anlattılar. ‘’Bir gün köyün üstünde ne olduğunu bilmediğimiz kocaman bir şey uçmaya başladı. Müthiş gürültü çıkarıyordu. Yukarıdan aşağıya kağıtlar attılar. Köyde bulunan herkes korkudan bir yerlere saklandı. Kimimiz samanlığa, kimimiz evlere saklandık. Kağıtları attıktan sonra uzaklaşıp gitti’’

Geyve bölgesinin ahalisi dinine bağlı inançlı insanlardır. Onlar aynı zamanda Osmanlı devletini kuran Osman Bey ve Orhan Bey’in yanında gaza eden gazilerin, ahilerin, fakihlerin torunlarıdır. Bilirler ki inandıkları din; işgalcilere karşı direnmeyi ve bağımsız yaşamayı emreder. Geyve’nin din adamları, hafızları, hocaları Mustafa Kemal Paşa ve milli mücadele yolunu ilk baştan tercih etmişlerdir. Geyve milis kuvveti olarak teşkil edilen Çelebi Taburu kumandanı Geyveli Hafız Fuat, Geyve Müdafai Hukuk Cemiyeti üyesi Hafız Şevket ve Hoca Bekir’i örnek olarak gösterilebiliriz.

Milli mücadeleye karşı düzenlenen bu tertip Geyvelilerce boşa çıkartılmış olmasına rağmen Düzce, Bolu, Yozgat, Konya gibi yerlerde büyük isyanların olmasına neden olmuştur. Adapazarı, Hendek, Düzce, Göynük ve Taraklı’daki milli mücadele karşıtı hareketler Geyve’deki milli kuvvetleri epey meşgul etmiştir.

-Bir sonraki yazı; Ortaköy olayları "Köyünüzde eşkiya vardır”-

Arif Öztürk


Arif Öztürk hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 3626 | E-posta

Yorumlar (6)
RSS Yorumlar
1. 30-03-2012 21:16
Milli Mücadelede GEYVE
Arif hocam, yazınızı ilgi ile takip ediyorum; öncelikle belirtmeliyim ki, çok yürekli bir iş yapıyorsunuz, elinize ve kaleminize sağlık. Tarih niteliğindeki bu eserinizi izninizle kişisel arşivime alıyorum. Hakkınızı helal edin hocam; bilgin ve iznin olmadan da kullanmam. 
Tarihe ve geçmişe meraklı biriyim. Kendi çapımda çalışmalarım var; olgunlaşmadığından bilimsellik açısından eksikleri var. Nasip, zamanım ve imkânım elverdiğinde tamamlayacağım. 
Geyve Kuvayı Milliye kurucularından Burhanettin Çelebi anneannemin babasıdır. 
"Tarih yazmanın tarih yapmaktan daha önemli olduğunu" benden daha iyi bilirsiniz; nacizane, yazınızda yararlandığınız kaynakları belirtseniz daha iyi olmaz mı? Yazı dizinizin sonunda belirtebileceğiniz düşünülürse, aceleci davranmış olabilirim. Bu kaynaklar benim için de önemli; Geyve'de "İmrahor"ların yaşantısını araştırıyorum. İğne ile kuyu kazmanın nasıl olduğunu benden iyi bilirsiniz. 
Bu site ve yazı diziniz benim Geyve özlemimi bir nebze olsun gideriyor; ancak havasını solumadan, suyunu içmeden Geyve'ye kanılmıyor. 
Saygılar ve iyi çalışmalar hocam.
Yazar mkemalinaskeri (Üye)
2. 31-03-2012 14:15
Burhanettin Çelebi'nin Torununa,
Değerli okuyucum, 
Geyve ile ilgili bir araştırma yaptığınızı belirtmişsiniz. Yazılarımı arşivinize aldığınızı ve kullanmak istediğinizi yazıyor ve helal etmemi istiyorsunuz. Bu beni çok mutlu eder. Helal olsun, başarı dilerim. Ayrıca bu yazı dışında Geyve ile ilgili yaptığım araştırmalarımıda ve kaynakları sizinle paylaşmak isterim. Sizdende bilgi olarak yararlanacağım hissindeyim. İletişiminizi bekliyorum.
Yazar Arif Öztürk (Misafir)
3. 31-03-2012 18:27
Milli Mücadele'de GEYVE
Milli Mücadele'de GEYVE yazısına yorum yapan kardeşimiz.Geyve'de kurulan Kuvayı Milliye değil. Milis Kuvvetleri'dir. Önceleri adı; Çelebi taburu'dur. Kuruluş Tarihi 1919'dur. Şimdi ise "Milli Mücadele Kahraman Milis Kuvvetleri Anma ve Yaşatma Derneği"olarak faaliyetine devam etmektedir. Derneğe 'MİLLİ'ünvanı, Maraşa Kahramanlık ünvanı verildiği gün TBMM verilmiş ve resmi gazetede yayınlanmıştır. !5 yaşın altında 65 yaşın üstünde 300 kişi atlı ve tam teçhizatlı olarak hemen askeri birliklere katılmışlardır.
Yazar M.Hamdullah ERGİN (Misafir)
4. 01-04-2012 18:39
Milli Mücadele'de GEYVE
ARİF HOCAM ELLERİNE SAĞLIK MUHTEŞEM BİR YAZI DİZİSİ YAYIN GÜNLERİNİ İPLE ÇEKİYORUM TEBRİKLER ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİM M.S.G68
Yazar mehmet gürses (Misafir)
5. 06-04-2012 22:15
Milis Kuvvetleri
Hamdullah Bey, Resmi gazeteyi internetten taradım ancak sizin belirttiğiniz kararı bulamadım. Maraş'a Kahraman ünvanının verilmesi 14446 sayılı resmi gazete (12 Şubat 1973 tarihli)'de yayımlanmış, ancak bu tarihli gazetede ve 1973 yılında yayımlanmış resmi gazetelerde sizin verdiğiniz bilgi yok. Hangi tarih ve sayılı resmi gazete ise belirtirseniz sevinirim.
Yazar mkemalinaskeri (Üye)
6. 06-04-2012 22:27
Arif Hocama
Arif Hocam, bugünlerde biraz yoğunum, sizinle en yakın zamanda irtibata geçeceğim. 
Selam ve saygılarımla!
Yazar mkemalinaskeri (Üye)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.