Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra...
Bazı zamanlar vardır, o zamanlarda yaşanan olayların tekrarı yoktur ya da uzun yıllar boyunca gerçekleşmeyecektir. İşte böyle bir olay yaşanacak önümüzdeki günlerde... tanıklık etmek ister misiniz?
Eğer tanıklık edemezseniz, bir daha görebilmek için 105 yıl kadar beklemek zorunda kalabilirsiniz? Ben kaçırmayın derim...
http://apod.nasa.gov/image/0701/castlesky_bellido.jpg (Venüs gökyüzündeki bir görüntüsü)
Daha önce de bahsetmiştim, gökyüzünün güzellik kraliçesi olan Venüs gezegeninden. Geçtiğimiz aylarda hava kararınca gökyüzünde görünen, hatta bir çoğumuzun da yıldız sandığı, parıl parıl parlayan Venüs gezegeni.
Kraliçeler ihtişamlıdır, geçişleri de hep törenlerle yapılır değil mi? Bizim Venüs’ün neyi eksik de onun ki de yapılmasın, evet Venüs Geçiş yapacak 5-6 Haziran tarihlerinde ve o Geçişi kaçıranlar 2117 yılını beklemek zorunda kalacaklar...
http://apod.nasa.gov/apod/image/0406/vt2004_westlake.jpg (2004 yılındaki Venüs Geçişi)
En son 8 Haziran 2004 yılında meydana gelen ve Venüs Geçişi olarak bilinen bu olay, Venüs’ün Güneş(diskinin) önünden geçmesidir... Bu olayın özel olmasının sebebi ise çok nadir rastlanan bir olay olmasıdır. Güneş sisteminde Güneş’e uzaklıklarına göre gezegenler sıralarsak; MERKÜR, VENÜS, DÜNYA, MARS, JÜPİTER ,URANUS VE NEPTÜN ... Dünya’ya göre Geçiş yapabilecek 2 adet gezegen vardır. Bunlar Merkür ve Venüs gezegenleridir. Peki Jüpiter’de olan bir gözlemci için geçiş yapan gezegenler neler olabilirdi? Tabi ki de MERKÜR, VENÜS, DÜNYA ve MARS olurdu.
Merkür ve Venüs Geçişleri dünyanın büyük bir bölümünden görülebilen olaylardır.
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/tran/TOV2012-Fig01.pdf (Venüs Geçişinin görüleceği yerler)
http://www.tug.tubitak.gov.tr/images/vt_2012/vt_2012_geometri.jpg (6 Haziran 2012, Venüs Geçişi)
6 saat 40 dakika sürecek olan Venüs Geçişi 6 Haziran sabahı, Türkiye de Güneş’in doğduğu zaman görülebilecektir. Venüs Güneş’in önünde olacak. Ve ufka da yakın olduğundan dolayı gözlem yapmak daha kolay olacak. Geçişin belli bir kısmı tamamlanmış olsa da hala izleme imkanımız bulunmakta. Geçişin yaklaşık son 2 saatini izleme imkanımız olacaktır.
http://vt-2004.solarphysics.kva.se/movies/EGRESSm42i-tio/vt-2004-TiO-egress.mpg (2004 yılında gerçekleşen Venüs Geçişi)
Geçişi herhangi bir büyütme yapmadan, bir Güneş filtresi yardımıyla görmek mümkün, Venüs Güneş’in önünde sanki bir lekeymiş gibi seçilebilecektir.
http://www.tug.tubitak.gov.tr/images/vt_2012/tutulma_gozlugu.jpg (Güneş İzleme Gözlüğü)
Bunun için özel olarak üretilmiş gözlüklerden edinmenizi tavsiye ederim (TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Haziran Sayısında Güneş İzleme Gözlüğünü hediye ediyor.) ya da Güneş filtreli bir teleskop yardımıyla da görebilirsiniz. Eğer bunların hiç birisine sahip değilseniz kendi imkanlarınızla “pinhole(iğne deliği)” yöntemiyle yapacağınız gözlem aracı ile güvenle izleyebilirsiniz.
http://www.starpoints.org/images/venus-transit-theater.jpg (6 Haziran 2012’deki Venüs Geçişini böyle bir araç yaparak güvenle izleyebilirsiniz...)
Akıllı telefonları olanlarda, “Transit of Venus” uygulamasını ücretsiz olarak telefonlarına indirerek de seyredebilirler.
http://www.sunaeon.com/venustransit/ (Bu Adresteki Simülasyon Yardımıyla da Olayı İnceleyebilirsiniz. )
Uyarı: Lütfen Güneş’e Çıplak Gözle, Filtresiz Teleskop, Filtresiz Dürbün ,Fotoğraf Filmi, Röntgen Filmleri gibi Nesneler ile Bakmayınız. Bunlar Güneş’in zararlı ışınlarından korunmanızı engelleyemez.
http://rasathane.ankara.edu.tr/2012/Venus_Gecisi_dosyalar/image008.jpg (Güneş Filtreli Bir Teleskop)
TELESKOP FİLTRESİ, gözle teleskop arasına değil, teleskopun önüne konulan, bunun için özel olarak üretilmiş olan bir araçtır.
Yazıyı okuduktan sonra “bakacağız da ne olacak “ gibi düşünmeyin lütfen, rutin hayatımızda yaptığımız bir çok gereksiz seyredişlerden daha çok yararlı inanın, en azından bir farkındalık oluşturmuş olacak. Keyifle izlemeniz dileğiyle...
Büşra DINMAZ Busra Dinmaz hakkındaki diğer yazılar Gösterim: 4920 | E-posta
|