Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Okuma - Oku(ma)
Çarþamba, 06 Haziran 2012
Allah’ýn yarattýðý en kutsal varlýk olarak yaratýldýðýmýzdan dolayý, Allah’a ne kadar þükretsek de azdýr. Dünya üzerindeki tüm nimetler tarafýmýza sunulmuþ, diðer alemde de kul olmanýn gereðini yerine getirdiðimiz takdirde,Cennet ile müjdelenmiþiz. Ama ne yazýk ki Allah’a kulluðu sadece yapýlan ibadetler olarak algýlamaktayýz. Çevreyi kirletmekte, birbirimizi kýrmakta, yardýmlaþmayý esirgemekte, bir selamý dahi zul saymaktayýz.

Sevgi ve saygýdan yoksun hale geldik. Birbirimizi anlayamýyoruz. Farklý düþünce ve fikirlere tahammül edemiyoruz.

Pekiii, acaba neden böyleyiz?
Okumadýðýmýz için sevgili dostlar. Kur’an-ý Kerim’in ilk ayeti (Ýkra) oku deðil mi? Ýlk ayetin oku olmasýnýn nedeni, her olumlu iþin baþlangýcýnýn okumaktan geçtiðini duyurmasýdýr.

Farklý dinlere mensup, geliþmiþ ülke insanlarý okurken, biz Müslüman Türkler neden okumayýz? Okuduðumuzda göreceðiz ki, daha iyi iletiþim kuracak ve birbirimizi daha iyi anlayacaðýz.

Kitap okumanýn ayný zamanda geliþmiþliðin bir örneði olduðunu þu istatistik ne güzel açýklýyor: Türkiye'de her 100 kiþiden sadece 4,5 kiþi kitap okuyor. Japonya'da ise kiþi baþýna düþen kitap sayýsý yýlda 25. Ne kadar acý deðil mi???

Okumaya neden bu kadar uzaðýz? Bizim suçumuz mu? Belki payýmýz vardýr ama tek suçlu kiþiler deðildir elbet. En büyük etken, eðitim sistemimizdeki okuma yazmayý öðrenme þeklimizdir. Okuma yazma öðretimi deðil de önce ipi kim göðüsleyecek diye çocuklarýmýzý yarýþtýrmýyor muyuz? Ýlkönce okuyanlara kurdele takmýyor muyuz?

Okuma yazmayý henüz sökemeyen öðrencinin psikolojisi ne olacak?
Ýnsanlarýn farklý akýl, düþünce ve duygularla yaratýldýðýný göz ardý ediyoruz.. Hepsinin ayný zamanda okuma yazmayý öðrenmesi mümkün müdür? Daha çok birbiriyle yarýþtýracaðýmýza, kendileriyle yarýþtýrmak iþin doðrusu olacaktýr sanýrým.

Kitap okuyan ilerlemiþ ülkelerde okuma yazma eðitimi,(Eðitimi diyorum. Öðretimi deðil. Bizdeki öðretim.) oyun ve eðlencelerle üç yýllýk zaman dilimi içersinde uygulanmakta, çocuk okuma yazma öðrenmenin hazzýný yaþamakta,ileriki hayatýnda da kitap okumaya devam etmektedir. Durakta, yatakta, plajda, tatilde, yolculukta…

Evlerde anne, baba ve ebeveynlerin kitap okuduðunu gören çocukta okuma alýþkanlýðýný geliþtirmektedir.Çocuklarýmýzýn sýnavlardaki en çok yakýnmalarý sorularý yetiþtirememek deðil midir? Hýzlý okuyamama ve okuduðunu anlayamamaktan kaynaklanmaktadýr. Çözümü çok test çözmek deðil, çok kitap okumak olacaktýr.

O halde,eðitim sistemimizi düzeltecek gücümüz olmadýðýna göre,bizlere düþen görev ne olmalýdýr? Okuma sözcüðündeki (ma) ekini olumsuzluk eki olarak algýlamayýp, Ailemiz fertleriyle birlikte,evlenme programlarý, diziler, futbol müsabakalarýný izlemekten biraz fedakarlýk edip, akþamlarý hiç deðilse yarým saatlik kitap okuma saati ayýralým.

Tabii, çocuklarýmýzýn geleceðini, ülkemizin kalkýnmýþlýðýný ve birbirimizi daha iyi anlayabilmemizi istiyorsak…

Cemalettin DÝNÇER
Eðitimci Yazar


Cemalettin Dincer hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2532 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.