Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Kaliteli Yaşam Üzerine
Pazar, 01 Temmuz 2012

Allah(CC) Ben hanginiz daha iyi iş yapacak diye sizleri yarattım.(mülk 2) Buyurmaktadır. Bir başka ayette “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” diyor.
Bizler bu çağrıya kulak verenler olarak gerek dünya gerekse ahi ret işlerimizi ne derece güzel ve kaliteli olarak yapmaya ne ölçüde önem veriyoruz?

Bu ayetle Rabbimiz (CC) bizleri iyi / daha iyi, yani; kaliteli-en kaliteli iş yapmaya sevk ediyor. Bugün Japonlar bu sisteme Kaizen diyor.
Peygamberimiz (sav) ise “2 günü eşit geçiren ziyandadır” buyurarak bizlerin bugün dünden daha farklı olmamız gerektiğini vurgulamıştır.Bizler bu emir ve buyrukları aldıktan sonra gerek dünya gerekse ahi ret işlerimizi yaparken en iyi şekilde yapmamız gerektiğinin bilincinde olmamız lazımdır.
Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya hemen ölecekmiş gibi ahret için çalışan uyanık insanlardan olmamız lazım. Bu sözün genelde tek tarafını alır diğer tarafını ise ihmal ederiz.
Neden acaba; çünkü dünya hemen peşin ahi ret ise veresiye olsa da olur olmasa! Acaba öylemi? Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışırken ahir ete zaman ayıramıyoruz .Bu günkü yazım; ihmal ettiğimiz ahi ret işlerimizi nasıl yapıyoruz /yapmalıyız la alaka bir iki hasbi halden ibaret olacaktır.Din afyondur,din lazım değildir,ibadete gerek yoktur,bu insanlara acıyorum aç kalıyorlar(oruç tutarak) yoruluyorlar namaz kılarak deyip Haşa Allah’ı Peygamberi, kabir i ve kabir azabını,tekrar dirilmeyi , sıratı mahşeri cenneti cehennemi inkar eden kimseler bizim yazımızdan bir şey anlamayacakları için buradan aşağısı onları pek enteresan etmiyor.Onlar içinde Önce Dua ediyor Rabbim o hastalıklarına acil şifalar versin diyorum.Bu girişten sonra başlığımıza dönmek istiyorum.Ve hemen ölecekmiş gibi yapmamız gereken ibadetleri ne ölçüde kaliteli yapıyoruz.
.
İBADETLERDE KALİTE;

Namazda kalite;
Namazı kaliteli yapmanın adına tadili erkân deniyor. Tadili erkâna riayet edilmeden Rükû ve Secdesi acele yapılan bir ibadeti Rabbimiz yüzümüze bir paçavra gibi atacak.Hazreti Ali sırtına saplanan oku “ben namaza durayım o zaman çıkartın. “Okun acısını o zaman duymam”demiş ve de öyle yapmışlar.Namazda kalitenin zirvesi bu olsa gerek .Camilerde birçok gereksiz yazılar var. Ama bazılarıda çok kısa küçük ama çok anlamlı “Mevla ile bağlantı için dünya ile bağlantını kes”yani telefonu ya kapat ya sessize al kardeşim kimse rahatsız olmasın! Yani, namazın kalitesini düşürmemek için.

Oruçta kalite;

Peygamberimiz(SAV) birbirlerinin gıybet ettiğini gördüğü kişilere “onlar oruçlarını açsınlar. Aç kalmalarına gerek yok: Çünkü birbirlerinin gıybetini yapanlar ölmüş kardeşinin etini yemiş gibi olur” buyurmuşlardır.
Oruçta kalite 3 sınıftır.

1)Avamın(sıradan halkın) orucu;
Bunlar yemez içmez cinsi münasebetten kendini sakındıranlardır.
2)Havasın(seçkin kulların ) orucu;
Bunlar yemekten içmekten ve cinsi münasebette bulunmaktan kendilerini sakındırmalarının yanı sıra gözlerini,kulaklarını,dillerini,ellerini,ayaklarını ve diğer azalarını da günahtan sakındıranlardır.
3)Ehassül Havasın (en seçkin kulların) orucu:
Bunlar havassın orucuna ilave olarak kalplerini de bütün dünyevi düşüncelerden ve nefsani arzulardan soyutlarlar.Kalplerine Mevladan (Celle Celalehü)başkasını sokmazlar.

Hac’da kalite;

Hacca giden Bir kardeşimiz tüm dargınlarla barışmış en son 20 yıldır dargın olduğu kardeşinin rızasını alarak Rabbimizin evi (Kabe)’ne yüz sürmeye yolcu ederken kendisine “sen daha mekkeye gitmeden hacı olmuşsun” dedim. Doğrumu söyledim bilmiyorum. Çünkü kabeyi yapan adem oğlu kalpleri yapan bizzat Rabbimizdir.
Bunun yanında Hacdan dönen başka bir kardeşimize”nasıl geçti”.dedim Cevap taşı taşa çaktık geldik(Yani şeytan taşlamış).Yine bir başkası hacda 6 kez hatim yaptım 50 tavaf yaptım şuraların şuraları ziyaret ettim. Hepsi 25-30 gün içinde;
Bunun yanında Ahmet Tomar hocamız diyor ki Bu kutsal yerde öyle de günah işleniyor ki 10 sefer hac yapsa bunun günahını ödeyemez. Rabbim gidenlere tekrar gitmeyi gidemeyenlere ise helalından gitme fırsatları versin (amin)


Zekatta kalite;

Malın zekâtını tam olarak ürünün öşrünü iyisinde ve tam olarak seve seve vermek lazımdır. İyilerini sat çürüklerini şu fakir kurs talebelerinin öşür hakkı olsun demek çok kötü bir durum. Vereceksen iyisinden ver. Tanıdığım biri; bir kısmı çürümüş ayvaları sandığa istifliyordu. “Onları Ne yapacaksın dedim”. “Gittiğim yerlerde fakirlere vereceğim dedi”. “İyileri ne olacak”. dedim. “İyileri kara depo yapacağım” dedi; 2 ay sonra en iyileri de çürümüş onları da Sakarya’ya dökmeye götürürken gördüm. Yani kötüler fakirin hakkı iyi(satamadıkları) Sakarya’daki balıkların. Yorumu size bırakıyorum.

İş hayatında kalite :

Kamera ve (amir) korkusu ! Adam çalışıyormuş gibi yapıp öğleye kadar bir cıvatayı önce sağa öğleden sonra sola çevirir mesaisini çalışırmış gibi yapar sende kameradan bakarsın bu adam nede çok çalışıyor dersin. İş yerinden hiç ayrılmadığı için belki de ödül bile veririsin. Aynı işi yapan ve günde kendisine 1000 çivata sıkma işi verilen ve layıkıyla işini bitiren işçi; akşam yorgun dönüşte çocuklarına bugün sizlere helal lokma getirdim diyen babanın sevinci.

Askerde nöbette kalite:

Bir yerde depo-benzinlik vs. nöbetinde 2 saatlik nöbette horlayarak geçiren asker ile Dünyanın en hızlı askeri uçağını kullanan pilotun görevini başarı ile yapıp üstüne döndüğü zaman ki aldığı zevk ve sorumluluk duygusu.
Sizler bunları değişik branşlarda çoğaltın/çoğaltabilirsiniz.

Gençlere öğüt;

Ne olursanız olun. Ama kaliteli adam olun.
Öğretmen olun; Kaliteli olun. Tüm okullar sizi arasın. Veliler sizi arasın. Öğrenciler yıllar sonra sizin verdiğiniz eğitimleri anlatsın. Sizlerin tarihini yazın.
İmam olun; Cemaat sizleri can kulağı ile dinlesin 15 dakika vaizde millet uyumasın sizler konuştukça feyiz alsın. Daha çok daha çok anlatın desin.
Sanatkâr olun; yaptığınız işçilik en iyisi olsun işinize sanatınıza asla hile katmayın.

Çiftçi olun; En güzel (organik-natürel)sebze ve meyveyi siz yetiştirin.yiyenlere şifa olsun dert olmasın
Ve bunların tamamını Yazımın başında yaratılış gayemiz olan Rabbimizin ben sizleri hanginiz daha iyi iş yapacak diye yarattım emrine göre yapın. Kimsenin aferin demesi sizleri övmesi bağlamasın.

Daha kaliteli bir yazıda buluşmak üzere kalın sağlıcakla…

Sadi KARAKAYA
(10 Şaban 1433-30 Haziran 2012 Cumartesi)


Sadi Karakaya hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2461 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.