Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Apo Kürt mü ki muhatabınız olsun
Cumartesi, 12 Ocak 2013
 Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu’nun, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sosyo-Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Yapı Araştırması”nın sonuçlarını paylaşmıştık.
AKP hükümeti yine APO iti ile halvete başlayınca tekrar hatırlatayım dedim.
Türkiye'nin Doğu ve Güney Doğusu'nda, köy ve mezralar da dahil olmak üzere, 19 ilinde ve Türkiye'nin Batısı ve Güneyi'nde de Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre son 20 yılda en fazla göç alan 10 ilinde gerçekleştirilen araştırma toplam 29 il, 530 ayrı yerleşim biriminde, 27 bin 726 hane halkına ulaşarak, 4 bin 761 kişiyle yüz yüze görüşülüp toplam 612 soru sorulmuş.
Güneydoğu'da yaşayan halkın “İmkânınız olsa Türkiye’nin neresinde yaşamak istersiniz?” sorusuna verdikleri cevap; Buradan memnunum yüzde 50.2, İstanbul; yüzde 12.9, İzmir; yüzde 4.8, Antalya; yüzde 4.8, Ankara; yüzde 4.0…
Peki, göç sebepleri? Ailevi nedenlerle göç edenlerin oranı yüzde 27.1, güvenlik ve terör nedeniyle göç edenlerin oranı ise yüzde 9.4…
“Türkiye Cumhuriyeti benim için önemlidir ya da değildir” konusunda da; Türkiye Cumhuriyeti benim için önemlidir diyenlerin oranı yüzde 99.1…
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak benim için önemlidir diyenlerin oranı yüzde 99…
Türkiye Cumhuriyeti bayrağı benim için önemlidir diyenlerin oranı yüzde 99.2…
İstiklal Marşı benim için önemlidir diyenlerin oranı ise yüzde 99…
Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu, vatandaşlara, ''Etnik ayrımcılığa maruz kalıp kalmadıklarını'' sorduklarını belirterek, ''etnik ayrımcılığa maruz kalmadıklarını'' söyleyenlerin oranının yüzde 75.1, bu soruya, ''Evet biz etnik ayrımcılığa maruz kalıyoruz'' diyenlerin oranının da yüzde 17.6 olduğunu söylüyor.
''DTP'nin bütün Kürtleri temsil edip etmediği'' sorusu önemli;
Buna, ''Türkiye'nin Güneydoğusunda ve Doğusunda, ''ediyor'' diyenlerin oranı yüzde 23.5, ''etmiyor'' diyenlerin ise yüzde 47.5…
Vatandaşlara, ''toplumsal hayatın vazgeçilmezlerini'' sorulmuş;
Yüzde 89.9’u ''dini inanç'' derken,  ''etnik kimlik'' cevabı yüzde 57.3'le dördüncü sırada yer almış.
Bu soru da ''kimlik'' sorununun aktarıldığı gibi toplumsal yaşamda vazgeçilmez nitelikte bir sorun olmadığının ortaya çıkması bakımından önemli…
“Ana dilde eğitim” konusunu sorun görenlerin oranı yüzde 3.3, sorunumuz terör ve güvenlik sorunu diyenlerin oranı da yüzde 2.8…
Son olarak, ''Kendilerini Kürt ve Zaza olarak beyan edenlere, PKK dendiğinde akıllarına ne geldiği'' sorulmuş.
Prof. Dr. Çitlioğlu, ''Kendilerini Kürt olarak tanımlayanların'' yüzde 41.4'ünün PKK denildiğinde bunun kendilerinde terörist ve bölücü örgüt kavramlarını çağrıştırdığını'', “Kürt kökenli vatandaşların haklarını savunan örgüt olarak PKK'yı tanımlayanların” oranının ise sadece yüzde 9.9’da kaldığını ifade ediyor.
Vatandaşlara ''Devletin, beklentilerini karşılayıp karşılamadığını'' sorduklarında, bu konuda aldıkları yanıtlar biraz üzücü;
“Karşılamıyor” diyenlerin oranının yüzde 45.22, “karşılıyor” diyenlerin de yüzde 30.76…
Ercan Çitlioğlu, ''Terörün nedenleri'' konusuna, yüzde 25.1 oranında kişinin ''işsizlik'' cevabıyla birinci sırada, yüzde 15.7 oranında kişinin ise ''ayrımcılık'' cevabıyla, ikinci sırada yer aldığını belirtiyor.
Yine, vatandaşlardan ''Kişilerin etnik kökenine göre ailesi, kendisi, toplumun ve ülkenin geleceği için değerlendirmeler yapmaları istenmiş…
“Kendi geleceğinizi nasıl görüyorsunuz? Daha mı iyi olacak? Daha mı kötü olacak? Fark olmayacak mı?” sorularına göre;
Kendi geleceklerini daha iyi olarak görenlerin oranı yüzde 33.6, kendi geleceklerini daha kötü olarak görenlerin oranı yüzde 34.8, farklı olmayacak diyenlerin oranı 'yüzde 18.9, toplumun geleceği daha iyi olacak diyenler yüzde 24.4, toplumun geleceği daha kötü olacak diyenlerin oranı yüzde 53.9, ülkenin geleceği daha iyi olacak diyenlerin oranı yüzde 25.8, ülkenin geleceği daha kötü olacak diyenlerin oranı ise yüzde 52.4 olarak ortaya çıkmış.
Çitlioğlu, özellikle göç alan illerde ''Birlikte yaşama iradesinin ve isteğinin güçlü olup olmadığı'' sorulduğunda, ''komşu, arkadaş seçmede etnik kimliğin çok alt sıralarda yer aldığını'' gördüklerini, ancak bunda ''dini inancın etnik kimlikten daha ön sırada yer aldığı'' sonucunun ortaya çıktığını belirtiyor.
Kürtleri PKK’dan ibaret sananlara, APO’yu muhatap alanlara, Ankara’dan öte geçmediği halde Doğu-Güneydoğu bölgeleri ve insanları hakkında ahkam kesenlere, bardağın boş tarafını görenlere, müştereklerimiz yerine farklılığımızı öne çıkarıp ortamı gerenlere önemle duyurulur.
Tavsiyemiz bu anketi sonuçlarıyla birlikte bir taraflarına asmalarıdır.


Erol Afşar hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1804 | E-posta

Yorumlar (2)
RSS Yorumlar
1. 13-01-2013 19:50
ne hocasıydın sen
Öğretmen emeklisiydi sanırım galiba.Türkçe öğretmeni olduğunu sanmıyorum.Çünkü kendi yazdığı anketi tersinden okuyor.Yani okuduğunu anlama kabiliyeti sıfır.Ben öğretmeni olsaydım Erol Afşarın, türkçe dersinden geçemezdi.Anket sonuçlarına göre kısacası doğu ve güneydoğu halkı teröre karşı ve bütünlükten yana.Seçim sonuçları da bunun kanıtı.Bölgede AK parti birinci parti.BDP harici diğer partiler ise sıfır çekiyor.Yani AK parti olmasa bdp bölgede tulum çıkartacak ve Türkiye bölünme riskiyle karşı karşıya kalacak.Kısacası AK partinin bölge politikası demekki doğruymuş.Batıda da açık ara birinci olduğuna göre politikalarını gözden geçirmesi gereken partiler chp ve mhp.
Yazar ömer (Misafir)
2. 14-01-2013 00:50
ne hocasıydın sen
Sayın Ömer,Türkçe'den bahsediyorsunuz ama,özel ismin kesme işaretiyle ayrılacağını dahi bilmiyorsunuz.Hani,her konuda bilgi sahibisiniz ya...
Yazar Doğrucu (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.