Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Uranyum...
Cumartesi, 02 Þubat 2013

Þehir Kulübü bu akþam da her zamanki gibi dolu. Bir tarafta oyun oynayanlar, diðer yanda sohbet edenler, gazete ve kitap okuyanlar. Esnafý, tüccarý bürokratý birbirine karýþmýþ, gülüþ, cümbüþ geç saatlere kadar sürecek bu þamata. Þehir Kulübü müdavimleri her zaman olduðu gibi, günlerini hoþça geçiriyorlar. Burasý sanki ikinci evleri, ikinci iþ yerleri. Kulübü iþleten Hüseyin Daðlý iyi de bir organizatör. Oyun oynamak isteyenleri bir araya getirmekte üstüne yok. Herkesi çok iyi tanýdýðý için kimin hangi oyunu kiminle oynayacaðýný bilir ve düzeni de ona göre kurar. Genellikle kasabanýn sorunlarý da bu oyun masalarýnda tartýþýlýr, gelecekle ilgili görüþler ortaya atýlýr, dedikodu yapýlmaz dersek yalan olur. Yalanlar da söylentiler de bu mekanda geliþtirilir. Kimler yoktur ki bu mekanda, biraz önce de belirttiðim gibi her sýnýf insaný burada bulmak, görmek mümkün.

Þehir Kulübü kasabanýn en merkezi yerindedir. Binanýn ikinci katýnda olduðu için burayý bilenler, müdavimler dýþýnda kimse gelmez, herkes birbirinin en yakýnýdýr, dostudur. Geleneksel olarak buranýn müdavimleri birbirlerine asla kusur etmez, saygý sýnýrlarý da asla aþýlmaz. Günlük hayat baþladýðýnda da herkes davranýþlarýna çeki düzen verir, günlük yaþam saygý, sevgi içinde sürer gider…

Bu akþam nedense ne oyun oynayan tiryakiler, ne de gazete okuyanlarda bir hareket. Kasabada ilk kez görülen, iyi giyimli, düzgün görünümlü, orta yaþ grubundaki bir yabancýnýn etrafýnda toplanmýþlar, hep o yabancý konuþuyor. Git gide yabancýnýn etrafýndaki kalabalýk artýyor, ne konuþulduðunu iyi duyabilmek için herkeste büyük bir dikkat. Kim bu yabancý, ne konuþuyor?.. Merak bu ya, salondaki müdavimler büyük bir alaný düzenli þekilde, daha çok yabancý kiþiyi iyi görebileceði þekilde pozisyon alýyor. Çaylar, kahveler bir biri ardýna yudumlanýyor. Yabancý; "Benim kim olduðumu, buraya niçin geldiðimi merak ediyorsunuz. Biraz önce Alifuatpaþa’da trenden indim ve buraya (Geyve) geldim. Kasaba eþrafý ve bürokratlarýn Þehir Kulübünde toplandýðý söylendiði için aranýzdayým" der demez koro halinde "Hoþ geldiniz"… Merak bu ya yabancý acaba niçin gelmiþ, burada ne kadar kalacak, kimleri arayýp soracak, ne yapacak?

Yabancý; "Size müjde getirdim, Geyve deðil, bütün Türkiye geliþimi kutlayacak, herkes bayram yapacak. Zengin olmayan kalmayacak, Özellikle Sakarya nehri kýyýsýndaki Çengelköy, Safi köy ve çevresinde arazisi olanlar þimdiden milyarder saysýnlar kendilerini".

Gözler yabancýya kilitlenmiþ, aðýzlar kapalý pür dikkat müjde bekleniyor. Merak yine yabancý tarafýndan gideriliyor. "Ben Uranyum Araþtýrma Merkezinden geliyorum. Uzun süredir gizli olarak fizibilite çalýþmalarýmýzý sürdürdük. Kesin sonuca vardýðýmýz için, bölgeyi yakýndan görmek, tanýmak, ilgililerle temasa geçmek için buradayým. Yarýn sabah kaymakamla görüþtükten sonra da çalýþmalara baþlayacaðým".. Gelsin çaylar, kahveler.. Toplulukta fazladan heyecanlananlar da var, ilgilerini arttýrarak "Bu akþam sizi konuk etmek istiyorum, evime götürmek istiyorum" ýsrarlarý. Biz millet olarak iyi bir ev sahibi olduðumuz için davet edenlerin sayýsý 5'i, 10'u geçiyor.. Yabancý çok mutlu. "Trenle buraya gelirken de söylemiþlerdi "Geyve halký çok munis, sevecek ve iyi yürekli insanlardýr. Lokmalarýný komþusu ile paylaþýrlar. Hakikaten sizleri böyle sevecen heyecanlý görünce burada bulunduðum sürece hiç sýkýlmayacaðým, birlikteliðimiz belki de ileride beraber çalýþma olanaðý da getirecek" Mavi boncuk daðýtýlýnca, manzarayý görmek lazým, iltifatlarýn bini, bir para. Bürokratý, tüccarý, esnafý yarýþ halinde. Bakalým kim kapacak bu yaðlý kuyruklu konuðu.. Bu gece ne olduysa oyun tiryakilerine oldu, oyunlar oynanamadý, Konuðu adeta kucaklarcasýna evine götürmek isteyen þanslý kiþi kýskanýlarak uðurlandý. Herkesin yüzü gülüyor, heyecan dorukta.

Yeni güne akþamki konuk ve müjdesi ile baþlandý, iki kiþi bir araya geldiðinde konuþulan konu URANYUM. "Benim sýðýrým, sýpam yok. Arazim de yok, beden gücü ile geçimimi saðlýyorum, ben nasýl zengin olabilirim ‘’ diyenlere cevap hazýr. "Madende çalýþanlarýn günlük gelirleri þimdikinin üç misli olacakmýþ. Seneryolar, yalan ve yanlýþlar daha günün yarýsý gelmeden aldý yürüdü. Tek konu Uranyum, "Bana nasýl yansýr".. Bu aþamada acaba kimin yanýnda yer almam lazým, akþam filan çok yakýnlýk göstermiþ… Yabancýyý evinde konuk eden ev sahibi bürokratýn yürümesi bile deðiþmiþ deniyor. Yakýn zamana kadar fazla ilgi görmeyen bu bürokrata itibar bin kat artmýþ. Birçok kiþi peþinden koþuyor adeta.

Öðleden sonra Kaymakamýn baþkanlýðýnda toplantý var. Saat 14.00'te yapýlacak toplantýya ilçe merkezindeki daire müdürleri katýlacak. Salon týklým, týklým. Kaymakam "rkadaþlar dün akþam ilçemize gelen sayýn Necdet Uçaner’i size takdim ediyorum. Kendileri büyük bir müjde getirdiler. Ýlçemizde Uranyum yataklarýna rastlanmýþ, en kýsa zamanda da fiili çalýþmalar baþlayacak. Tüm kasaba, Sakarya ili, hatta Türkiye zenginleyecek. Herkes bu zenginlikten yararlanacak. Ben kendilerine çalýþma odasý ve emrine araba ve eleman tahsis edeceðim, Tüm Devlet Memurlarýnýn ve halkýmýzýn ilgi ve yardýmlarýný esirgememesini istiyorum". Tüm katýlanlarýn alkýþlarý arasýnda söz alan Necdet Uçaner "Trende bana söylenen gerçekten doðru imiþ sizler ne kadar cana yakýn ve yardým sever insanlarsýnýz, hepiniz gelecekte pay kapacaksýnýz. Burada kaldýðým sürece sizlerle gece gündüz beraber olacaðýz" deyince yüzlerdeki mutluluk görülmeye deðer. Toplantý, yani duyuru bitiminde ikili, üçlü gruplar kendi aralarýnda konuþa, konuþa iþ yerlerinin yolunu tutuyor.

Necde Uçaner çalýþmalarýný kaymakamlýkta sürdürürken uranyum yataklarýnýn olduðu bölgelere gitmeyi de ihmal etmiyor. Çalýþmalarla ilgili rapor örneðinden birini kaymakama sunuyor. Bir suretini de kendisinin belirlediði Küçükçekmece’deki adrese gönderiyor. Ziraat Bankasý'na yüklüce bir havalenin geleceði, ön çalýþmalar için harcamalar yapýlacaðý kulaktan, kulaða yayýlýyor. Baþta ilçe Kaymakamý olmak üzere birçok bürokrat ve iþadamý uranyumcuyu ablukaya almýþlar, adam karaborsa. Kapanýn elinde kalýyor. Akþam içkili sofralarda yer bulmak isteyenler çok þanslý… Bu yemeklerde madende çalýþacak olan norm kadro hazýrlýðý bile yapýlýyor.. Yýllarca Memuriyet yapanlardan birçoðu þimdiden istifayý göze almýþlar, madende çalýþacaklar, bol paralar kazanacak, dostu düþmaný çatlatacaklar. Kasabada hatýrý sayýlý kiþiler, maden bölgesi köylüleri günün her saatinde kaymakamlýktaki ofiste uranyumcu ile kapalý kapýlar ardýnda konuþuyor, görüþüyorlar.

Günler gelip geçiyor, konuk çok mutlu, arzu ettiði sonuca varmýþ gibi, insanlara sokulganlýðý da belli kiþiler dýþýnda yok gibi. Ýlk günkü gibi sokulgan deðil, biraz nazlý, mesafeli. Bu da bir takdik olsa gerek.

Necdet Uçaner sýkýntýsýný kaymakama açýyor "Beklediðim para hala Ziraat Bankasý'na gelmedi. Beþ gündür buradayým, hazýrladýðým raporlarý okuyorsunuz, benim Ýstanbul’a gidip para iþini halletmem lazým".

Kaymakam "Sana makam arabam olan jeepimi ve þöförümü veriyorum. Ýstanbul uzak bir yer deðil, gider gelirsiniz".

Konuk uranyumcu makam aracý ile yola koyulurken bir çok kiþi tarafýndan da uðurlanýyor. Sevgi sel gibi, sallanan eller ve beklentiler.

Akþam geç saatte Geyve’ye dönen makam þöförü, korku ve heyecanla kaymakamýn kapsýný çalar "Efendim Küçükçekmece'ye vardýk, Necdet bey valizini ve eþyalarýný aldý, arabadan indi, bana da "Sakýn bir yere ayrýlma, en geç yarým saat sonra buradayým, tamam mý" dedi. Ýki-üç saat bekledim gelmedi, panikledim ama yapacak bir þey olmadýðý için dönmek zorunda kaldým".

Kaymakam ertesi gün ve diðer günlerde de uranyumcuyu beklese de, ne kendi, ne de Ziraat Bankasý'na havale gelmedi… Balon patladý, hayal kuran bürokratlar, esnaf, ticaret adamlarý ve uranyum olduðu bölgedeki toprak sahiplerinin aðzýný býçak açmýyor. Herkes te suskunluk ve panik had safhada. emniyet bütün yurtta Necdet Uçaner’i arýyor. Bulana aþk olsun. Baþta ilçe kaymakamý olmak üzere uranyumcuya yakýn olanlarýn aðzýný býçak açmýyor. Söylentilere göre pek çok kiþiden yüklüce oranda para toplamýþ, yemiþ, içmiþ, muradýna ermiþ.

Olay unutuldu derken bir gün dolandýrýcý Necdet Uçaner’in Eskiþehir’de yakalandýðý ve Geyve’ye getirileceði söylentisi yayýldý. Jandarma, polis nezaretinde elleri kelepçeli olarak getirildiðinde yüzlerce insan dünün yere, göðe sýðdýramadýðý bu kiþiyi yuhalayarak yüzüne, tükürmeye yeltelenerek karþýladý. Savcýlýkça tutuklanarak hapishaneye götürülürken "En kýsa zamanda çýkacaðým" derken de güçlü görünmeye çalýþýyordu.

Merak bu ya, þimdi herkes bu dolandýrýcý Necdet Uçaner adýný kullanan kiþinin geçmiþini, iþlediði suçlarý merak ederek öðrenmek istiyor. Mahkemeye çýkarýldýðý gün, adliye koridoru, iðne atsan yere düþmeyecek kadar kalabalýk, uranyumcu adeta bir kahraman gibi, ifade vermiyor da, basýn toplantýsý yapýyor. "Ben profesyonel dolandýrýcýyým, kolay kolay yakalanmazdým, ama bir ihbar sonucu buraya geldim. Gençlik yýllarýmda tanýdýðým bir kiþinin Hukuk Fakültesi diplomasýný, kendiminmiþ gibi deðiþtirerek stajyer hakimlik sonunda Çanaklale Yenice ilçesinde hakimlik yaptým, çok baþarýlý bir dönem geçirdim, daha sonra Adana’da hakimlik yaptým. Adana’da mahkum ettiðim bir hayat kadýnýna Eskiþehir'de rasladým, eðer beni ihbar etmese idi, karþýnýzda bu þekilde bulunmazdým’".

Hakime, dönerek "Tutukluluðum uzun sürmez, en kýsa zamanda çýkacaðýma inanýyorum. Suçsuzum , kimden bir vaad aldýysam, kimden para ve baþka þekilde menfaatlandýysam, þikayette bulunsunlar. Beþ altý gün yedikleri içtikleri ayrý gitmeyen bürokratlar, esnaf, ticaret adamlarý ve arazi sahiplerinden þikayetçi çýkmadý. Hakimin kararý SUÇ UNSURUNA RASTLANMAMIÞTIR. Serbestsiniz.

Bir rüya da böylece sona erdi, vaadlar unutuldu, herkes normal yaþamýna dönerken, Necdet Uçaner’in ilçeden ayrýlýrken çevresindeki insanlara "Geyve çok güzel, insanlarý da çok sevecen ama fazlaca saf. Burada geçen beþ altý günde elde ettiðim gelir bana bir yýl yeter. Yolum yeni verimli bölgelere. Hoþça kalýn. Bir daha görüþemeyeceðiz, Hoþça kalýn. Kaymakam çok kibar ve iyi niyetli bir insan ama O’da çok saf’’Acýdým …

Geyve bu hikayeyi uzun yýllar unutamaz, ama saf ve temiz duygularýný hiçbir zaman kaybetmez….

Ýlhan BAYKAL


Ýlhan Baykal hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2663 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.