Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Sabit Bey
Çarþamba, 06 Þubat 2013
Osmanlý Devletinin kuruluþundan önceye dayanan yerleþim bölgelerinden , doðanýn özene, bezene yarattýðý, Kurtuluþ Savaþý'nýn da önemli stratejik bölgelerinin baþýnda olan Geyve, Sakarya Nehri'nin inci gerdanlýk gibi sardýðý bir beldedir. Doða güzellikleri gibi , çalýþkan ve sevecen insanlarý da bu þirin kasabayý güzelleþtirmek için tarih boyunca uðraþ vermiþler, bu güne getirmiþlerdir.

Eskiden kasabalarda, mahallelerde simgeleþmiþ insanlar arasýnda saflýklarý ya da biraz uçukluklarý ile tanýnan, yediden yetmiþe herkesin ortak dostu, herkesin korumasý altýnda olan ayrýcalýklý insanlar bulunurdu. Neden se bu güzel insanlar günümüzde unutuldu , gitti. Belki yaþam koþullarý, belki de hoþgörünün kayboluþu bu tür insanlarýn hafýzalardan silinmesine neden oldu. Bilinemez.

Zaman tunelinden gerilere gidildiðinde , kýrklý, ellili, altmýþlý hatta, yetmiþli yýlarda günün her saatinde esnafý ve devlet dairelerini dolaþan (kendisine göre denetleyen ) þirin mi þirin, mini , mini , güleç yüzlü, bir metre boyunda , yaz kýþ sýrtýndan çýkarmadýðý paltosu, fötrü þapkasý, tertemiz kravatlý görünümü ile Sabit Bey, çok ayrýcalýklý kiþiliði ile Geyve’nin simgesi ve sevgilisiydi. Vazgeçilmezi idi.

Sabit bey’in Geyve eþrafýndan görgülü ve kültürlü,bir aileden geldiði davranýþ ve konuþmalarýndan da belli oluyordu. Sohbetlerde ciddiyeti hiç bozmaz , olur olmaz konuþanlara da tepkisini gösterirdi. Kendisini Geyve için hizmete adamýþ bir kahraman gibi görür, böyle tanýnmasýný da isterdi. Sabit bey güne ya bir esnafýn dükkanýnda, ya Belediyede, ya da Hükümet Konaðýnda bir Daire

Amirinin yanýnda çok þekerli kahvenin yanýnda sigarasýný tüttürerek baþlar. Ýlk gittiði yerde kahveler içildikten sonra denetim baþlar. Dükkan düzeni, çalýþanlarýn görünümü, fiatlar beyenilmez se ciddileþir, ‘’ durumunuzu düzeltin, kýrmýzý kalemi yerseniz Geyve’ de barýnamazsýnýz. Aklýnýzý, baþýnýza alýn, yarýn gene geleceðim, ben Belediye Baþkanýyým ‘’ der kýzgýn halde çýkar baþka bir denetime gider.Herkes çoluk çocuk Sabit beyin bu özelliklerini iyi bildiði için ters bir davranýþta bulunmaz.Kendisine istekler ve þikayetler bildirilir O zaman. Sabit beyin keyfine deðmeyin. Ýlçe’de her olumlu etkinlikte payý olduðunu söylemekle günlerini geçiþtirir. O’ na göre hiç boþ zamaný yoktur. Sabit bey sadece Belediye Baþkanlýðý ile de yetinmez, kendisini Türkiye Belediyeler Birliði Baþkaný olarak ta görür. Kendini Türkiye’nin en baþarýlý ve en deðerli hukukçusu olarak ta tanýmlar. Ýnsanlarýn da kendisini böyle tanýmlamasýný ister . Çok gururludur. Avukatlýk cübbesi ve uyduruk Avukatlýk belgesi de vardýr.. Adliyede Baþ Katibin odasýnda duruþma günleri giyeceði Cübbesi titizlikle saklanýr. Aksi halde tüm görevlileri baþka yerlere sürmekle tehdit eder. Kýrmýzý kalemini çýkarýrsa yandýn demektir. Kýrmýzý kalemi tehdit aracýdýr. Yoðun çalýþmalarý için Bakanlýklardan gelecek tahsisatlarý bekler, nedense beklenen paralar bir türlü gelmez. Geldi ise mutlaka birileri almýþtýr. Zimmetine geçirmiþ ya da baþka hizmetlere harcamýþtýr, diye yakýnýr. Tabii dolduruþa getirenler de az deðildir.. Bakanlýklardaki yetkililerin umursamazlýklarýna kýzar. Ulu orta ‘’ Ödenekler gelmedi, yapýlacak iþlerim aksýyor. Ýþler bitecek te evleneceðiz‘’ diye hayýflanýr.

Gününün çoðunu okullarda geçirir. Gönlüne göre evleneceði hanýmý arar, kendisine talip olanlara pek yüz vermez. Kendi beyendiklerini aday olarak belirler. Þu paralar bir gelse, hemen düðün yapacak, eðlenceler haftalarca sürecek. Hayal bu ya…

Sabit bey yoðun iþleri arasýnda en severek yaptýðý iþ ise zina ve boþanma davalarýdýr. Baþka davalar ilgi alanýnda deðildir. Hemen, hemen hergün bir boþanma davasý için baþ vurulduðunu söyler ama bu beklenen duruþma çok nadir de olsa zaman zaman gerçekleþir. Sabit beyin karþýsýna da Avukat Muslihittin Gürer ya da Avukat Mustafa Çolakoðlu çýkarýlýr. Böyle duruþmalar öðle paydoslarýna denk getirilir. Dinleyiciler çok renkli ve eðlence içinde duruþmayý izler. Savunmalar yapýlýr Hakim Sabit Beyin duruþmadan galip ayrýldýðýný söyleyince salonda kopan alkýþ tufanýndan sonra izleyenlere dönerek ‘’ Davayý kazandým. Karþý tarafýn Avukatýný yerden yere vurdum. Bir daha karþýmda cübbe giyemiyecekler ‘’ diye kahkahayý patlatýr. Yüksek olan Avukatlýk ücreti ise nedendir bilinmez hiçbir zaman kendisine ödenmez. Alacak listesi kabarýr.

Sabit bey milli bayramlarda protokolda yerini alýr. Kutlamalara katýlýr. Günün keyfini böbürlenerek çýkarýr.

Bugün Geyve’ye baktýðýmýzda insanlarýn çoðunun birbirini tanýmadýðý, ya da tanýmazdan geldiði görülüyor.Herkes kendi dünyasýnda yaþamýný sürdürüyor.

Keþke Sabit bey gibi pýrýl, pýrýl insanlar günümüzde olsa da biraz olsun yorgunluklar, kýrgýnlýk ve kýzgýnlýklar azalsa.

Ýyi ki bu dünyadan Sabit bey geçti. Yattýðýn yer cennet olsun.

ÝLHAN BAYKAL

( 6. Þubat . 2013)


Ýlhan Baykal hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 3776 | E-posta

Yorumlar (3)
RSS Yorumlar
1. 11-02-2013 10:58
Atatürk Ý.O lu müdürüm.
Saygýdeðer hocam ellerinize saðlýk.
Yazar Fehmi Dereli (Misafir)
2. 12-02-2013 22:25
TEÞEKKÜRLER
HOCAM GEREK BU YAZIYA,GEREKSE ZAMAN TÜNELÝNDE YAPTIRDIÐINIZ YAKLAÞIK YARIM ASIRLIK SEYYAHATE SONSUZ TEÞEKKÜRLER.KALEMÝNÝZE VE YÜREÐÝNÝZE SAÐLIK.KENDÝMÝ RAHMETLÝ DEDEMLE ESKÝ ADLÝYENÝN ORADA,RAHMETLÝ RIZA ERTÜRK'ÜN KAHVESÝNDE ÇAY ÝÇÝYOR HÝSSETTÝM ADETA.RAHMETLÝ SABÝT BEYÝ " CÜCE ZABÝT " DÝYE KIZDIRIRLARDI O GÜNKÜ GEYVE'NÝN KÜLHANLARI VE RAHMETLÝ DE ÇOK KIZARDI.SAÐOLUN VAR OLUN HOCAM....
Yazar VECÝHÝ (Misafir)
3. 06-03-2013 23:38
Küçük Sabit ve Geyve
Çok deðerli hocam üslubunuz ve siz Geyve yaþamýndan öyle bir kesit sun muþsunuz bunu anýmsayacaklar elli yaþ ve üzeri olanlar tanýr. Hatýrlarým KÜÇÜK SABÝT anons sonrasý ayaklý mikrofon yanýnda sandalye üzerin de konuþmaya baþlamasýyla mikrofonun kapatýlmasýný ardýnda ki alkýþ tufanýný seslerini belediyede sohbetleri o zaman onunla ayný boy daydýk O dehaydý..teþekkürler sayýn müdürüm ATATÜRK ÝLKOKULU koridorlarýndaki sesiniz yankýlanýyor
Yazar erol öztürk (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.