Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
MHP'nin Oylarında ki Artış, Sakarya ve 2014 Seçimleri
Cuma, 03 Mayıs 2013
MHP Lideri Devlet Bahçeli önceki hafta partisinin MKYK toplantısında MHP’nin oylarının yüzde 21,7’ye ulaştığını açıkladı. Bahçeli’nin açıkladığı anket yabancı bir bankanın Türkiye’deki siyasi atmosferi öğrenmek için bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı anketin sonuçları. Ankete göre çözüm süreyle birlikte AK Parti oyları 2011 seçimlerine göre 5 puanlık düşüşle yüzde 45’ e geriliyor. Anketin en çarpıcı sonucu ise CHP’nin oylarının hızla eridiği. Ankete göre CHP’nin oyları yüzde 20’ye düşerken MHP Türkiye’nin ana muhalefet partisi konumuna yükseliyor.

Barış sürecinde Devlet Bahçeli, partisini tepkilerin merkezine ve sözcülüğüne taşıdı. Her ne kadar bu süreçte MHP’nin tavrı ve üslubu eleştirilse de oy artışına baktığımızda MHP açısından başarılı bir performans ortaya çıktı. MHP barış sürecine karşı düzenlediği Bursa ve İzmir Mitinglerinde kendi açısından tarihi kalabalıkları meydanlara çekmeyi başardı. Bazı araştırma şirketleri MHP’nin oylarını yüzde 17 gösterirken KONDA araştırma şirketi Genel Müdür Bekir Ağırdır’a göre MHP her ay düzenli çeyrek ya da yarım puan oyunu artırıyor. MHP’ye oylar AK Parti’den değil CHP’den geliyor. Ağırdır’a göre AK Parti’de fazla kayıp gözükmezken kararsızlar ve CHP’den MHP’ye ciddi bir oy kayışı var. Anketlere göre barış sürecinde yaşanacak bir yol kazası MHP’nin siyasi iktidarı belirlemesine yol açabilir.

MHP, 2014 yerel seçimlerini ve ardından yapılacak olan cumhurbaşkanlığı halk oylaması ile 2015 genel seçimlerini hayati mesele olarak görüyor. Önceki ay Antalya’da yapılan yerel yönetimler toplantısında Devlet Bahçeli parti teşkilatlarına geceli gündüzlü çalışma ve kesin başarılı olma talimatı verdi. Barış sürecinde MHP’nin kaygıların sesi olması ve ortaya koyduğu performans teşkilatlarına da bir canlılık/dirilik getirdi. MHP teşkilatları tarihinde olmadığı kadar birlik ve beraberlik içerisinde ve topa girmiş durumdalar.

Barış süreciyle birlikte MHP’nin oylarında ki artış Sakarya’da da görülecektir. Parti içi çekişmeler ve il yönetiminin görevden alınmasıyla sancılı bir süreç yaşayan MHP bu süreçte Sakarya’da da toparlandı. Partisiyle yaşadığı sorunlara rağmen eski İl Başkan’ı Mehmet Erdoğan ve yönetim kurulu üyeleri, görevden alınan ilçe başkanları tam kadro İzmir mitingine katıldılar.  Yaşanan gelişmeler MHP teşkilatlarına bir dirilik getirdi. Bursa ve İzmir mitinglerine MHP Sakarya teşkilatı birkaç bin kişiyle katılım gösterdi. MHP üzerindeki ölü toprağını atarak artık Sakarya’da milletvekiliyle, il, ilçe, kadın ve gençlik kollarıyla sokaklara indi.

29 Mart yerel seçimlerinde Sakarya’da aldığı yüzde 27.8 oyla ana muhalefet partisi olan MHP 2011 genel seçimlerinde oylarını yüzde 15’lere geriletip ana muhalefet partisi konumunu CHP’ye kaptırmıştı. Büyük kurultay ve sonrası yaşananlar MHP’nin oylarını yüzde 10 seviyelerine düşürmüştü. MHP’deki düşüşle CHP Sakarya’da oylarını yüzde 20’lere taşımıştı. Barış sürecinde kaygı, endişe ve tepkiler milliyetçi refleksler yüksek olduğu Sakarya’da MHP’nin oylarını hiç şüphesiz arttıracaktır.

MHP’nin oylarında ki yükseliş Sakarya’da, Türkiye geneline oranla birkaç puan daha fazla olacaktır. MHP’ye Sakarya’da oylar CHP ve kararsızlardan gelecektir. Hiç şüphesiz ki Sakarya’daki MHP’liler 2014 yerel seçimlerinde her şeyleri ortaya koyacaklar ve gece-gündüz çalışacaklardır.

Sakarya’da 2014 yerel seçimleri AK Parti ve MHP  arasında geçecektir. Yapılan anketler AK Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde Sakarya’da yüzde 60 ve üstü oy alacağını ortaya koyuyor. MHP oylarındaki yükselişten AK Parti’nin şuan için bir sıkıntı yaşamadığı görülüyor. MHP’deki yükseliş Türkiye genelinde olduğu gibi Sakarya’da da yenilikçilerle ulusalcılar arasında sıkışan CHP’yi etkileyecektir. Milletvekili Engin Özkoç’un ve il yönetimin başarılı çalışmalarına rağmen barış sürecinde CHP’nin sürecin yanında veya karşısında alamadığı tutum CHP’yi Sakarya’da zora sokacaktır. Oylarını MHP’ye kaptıracak olan CHP 1989 seçimleri ardından Sakarya’da yakaladığı belediye başkanlığı kazanma şansını da 2014 seçimlerinde değerlendiremeyecektir. Barış süreciyle birlikte MHP oylarındaki istikrarlı artış CHP’nin Sakarya’daki oylarını yüzde 10’ların altına gerilecektir.

Barış sürecindeki tepki oylarıyla birlikte MHP Türkiye’de ki oylarını maksimum yüzde 25 seviyelerine taşırken bu oylar Sakarya’da ise maksimum yüzde 30’lar seviyesinde olur. 2014 seçimlerinde Yüzde 30 oy MHP’yi Sakarya’da ana muhalefet yaparken belediye başkanlığı sayısını arttırması  ise zor görülüyor. Yerel seçimlere AK Parti’nin Başkan Zeki Toçoğlu’nun önderliğinde girmesi ve sorunlu birkaç belediye başkanını revize etmesi halinde AK Parti’nin MHP’ye belediye kaptırması zor görülüyor. AK Parti’de aday tespitinde yaşanacak olumsuzluklar ve sorunlu belediye başkanlarıyla yola devam etmesi AK Parti’nin birkaç belediye başkanlığını MHP’ye kaptırmasına neden olabilir.


Huseyin Ozcelik hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1851 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.